Wild zoeken op de Veluwe | Kroondomein Het Loo

Kroondomein het Loo is het grootste aaneengesloten landgoed in ons land en kenmerkt zich door een rijke cultuurhistorie, grote biologische diversiteit en landschapsschoon. Een gebied met schoonheid en een uitgestrekt en grootschalig landschap.

Veel wild hebben we niet mogen waarnemen tijdens de vele fietstochten. Inmiddels is de bronst (paartijd) aangebroken en zijn vele terreinen begrijpelijk niet meer bereikbaar niet anders dan achter de wildschermen of onderbegeleiding.

Bij het Aardhuis nabij Apeldoorn een grote kans om de herten tegen te komen. Hier de mannetjes herten met hun imposante gewei. De hindes leven vrijwel alleen in roedels en zonderen zich alleen af als ze een kalfje moeten werpen. De mannetjes leven solitair of in een roedel van alleen mannelijke dieren. Het gewei van 4 tot 10 kilo wordt ieder jaar afgeworpen, waarna een nieuw gewei ontwikkeld.

Tekst gaat door onder de galery:

Het Aardhuis werd gebouwd in opdracht van Koning Willem III in 1861 op de Aardmansberg en diende oorspronkelijk voor militaire besprekingen. Later kreeg het de functie als jachtchalet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *