WinterWelVaart 2016 van start in centrum Groningen

groningen-centrum-winterwelvaart-3Dit weekend een sfeervolle WinterWelVaart langs de kades van de Hoge en Lage der A in Groningen.  Het ligt hier weer vol met historische schepen. Met de temperatuur van rond de dertien graden geeft het eerder een lente dan wintergevoel. Net als andere jaren is er weer van alles te doen. Op de schepen zelf, als op de kades is van alles te zien en te doen. 

Met de eeuwenoude pakhuizen en statige panden behoren de ‘Der A’s’ al tot de mooiste plekjes van de binnenstad. Maar in het weekend van 18 tot en met 20 december zijn de grachten en kades fotogenieker dan ooit. Speciaal voor WinterWelVaart liggen er dan talloze, veelal sfeervol verlichte schepen die inmiddels alweer door menigeen is vastgelegd.

Muziekliefhebbers komen op de boten volop aan hun trekken. Er is een uitgebreid muziekprogramma met lokale helden en veelbelovende nieuwkomers. Zo is er het muziekcabaret van Douwe Dijkstra & de sneue vertoning, de blues van De Kat, de Americana van Joost Dijkema, het soloproject van Douwe (zanger van The Black Cult), de folkmuziek van Inge van Calkar, de mooie luisterliedjes van My Dearest Dear, en de punk van Willie Darktrousers & De Splinters.

Maar er is meer… Oud-stadsdichter Joost Oomen en de huidige stadsdichter Kasper Peters presenteren een speciaal samengesteld poëzieprogramma, stadshistoricus Beno Hofman kruipt in de huid van Taco Mesdag, aan boord van de Drie Gebroeders kun je terecht voor verschillende lezingen en Freya en Sarah Eshuijs testen je kennis met de WinterWelVaart Pop-up Kwis.

Ook op ‘de wal’ is van alles te beleven. Op de kades van het A-Kwartier presenteert De Verhalen van Groningen onder andere een expositie, een verhalencafé en een bijzondere serie van “Het verhaal achter..”. Deze serie is speciaal voor de WinterWelVaart-edities ontwikkeld en vertelt de verhalen over de Visserij in Zoutkamp, de Handel in Appingedam en de Scheepvaart in Groningen van toen en nu. Ook is er een sfeervolle kerstmarkt met veel verschillende kraampjes, diverse activiteiten en allerlei heerlijke hapjes en drankjes. Bezoekers hebben grote kans een van de kerstkoren tegen het lijf te lopen.

Een vast onderdeel is de Kunstroute, gecoördineerd door Anke Slooff en Francis van Dijk. Aan boord van schepen en op de wal is werk te vinden van kunstenaars die wonen en werken in het A-kwartier én van een aantal bijzondere gastexposanten. In het huis Eem aan de Hoge der A 6 exposeert de schilder Ruud de Rod.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.