Zeehonden kijken bij de Punt van Reide

natuur-zeezoogdieren-zeehonden-punt van reide-3Een goede plek om zeehonden te spotten is bij de Punt van Reide, gelegen op de grens van Eems en Dollard. Om te voorkomen dat de zeehonden gestoord worden, heeft het Groninger Landschap hier een zeehondenkijkwand geplaatst.

natuur-zeezoogdieren-zeehonden-punt van reide-9De kijkwand is helaas niet toegankelijk  voor minder validen. Vanmiddag namen we waar dat een man zijn vrouw op de schouders moest nemen zodat ook zij van het natuurschoon kon genieten. De zeehondenkijkwand is uitsluitend met een trap te bereiken.

 

De Dollard is een belangrijk rustgebied voor de gewone zeehond. ‘s Zomers krijgen de  zeehonden hun jongen op de zandbanken in de Dollard. Deze zandbanken worden gebruikt om de jongen te zogen en om te rusten. Bij hoog water gebruiken de vogels de banken als vluchtplaats.

In de Dollard liggen de zandbanken dicht bij de kust. Het is uniek dat de zeehonden zo dicht bij de kust liggen met hun jongen. Zeehonden zijn namelijk zeer gevoelig voor verstoring. Juist in de zoogperiode is  het belangrijk dat de jongen ongestoord kunnen drinken bij hun moeder. Ze krijgen vette moedermelk zodat ze snel in gewicht kunnen toenemen. In ongeveer vier weken moeten de jongen voldoende zijn gegroeid om zich zelfstandig te kunnen redden.

Het gebied rond de polder Breebaart trekt jaarlijks vele tienduizenden bezoekers. Veel van hen komen speciaal voor de zeehonden die vlak achter de dijk liggen. Op sommige dagen liggen er tegen de 300 dieren, waaronder ook jonge zeehonden. De jonge dieren leren in het water bij de Punt zwemmen en jagen op vis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *