Zeeland Middelburg – Stadhuis

Het Stadhuis van Middelburgs een stadhuis in laat gotische stijl gelegen aan de Markt in Middelburg. De bouw begon in 1452 geleid door meerdere generaties van de Vlaamse architectenfamilie Keldermans en duurde tot 1520. Het stadhuis heeft een façade met gotische vensters, rood-witte luiken, torentjes en vijfentwintig beelden van Zeeuwse graven en gravinnen.

Het stadhuis heeft een toren met een klok en een carillon. Middelburgers noemen de toren Malle Betje, omdat de klok altijd achterloopt bij die van de Lange Jan. Vroeger was er ook een vleeshal gevestigd in het stadhuis. De vleeshal is thans in gebruik als gratis toegankelijke expositie-ruimte met een collectie hedendaagse kunst die door het SBKM beheerd wordt sinds omstreeks 1980.

Het stadhuis brandde in 1940 van binnen helemaal uit. Oude schilderijen en perkamenten documenten gingen verloren, alleen de buitenkant overleefde de ramp. Sinds 2004 is in het stadhuis de Roosevelt Academy gevestigd. Tegenwoordig wordt het stadhuis alleen gebruikt voor trouwerijen in de trouwzaal op de begane grond. Op de eerste etage bevindt zich de Burgerzaal waar officiële ontvangsten plaats vonden. Ook is er de vergaderzaal waar het college vergaderde en een kamer voor de burgemeester. Behalve op vrijdag worden er dagelijks rondleidingen gehouden om 11.30 en 15.15 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.