Zorgkosten 900 miljoen hoger dan begroot in 2012

groningen-martini ziekenhuis-open dag 2013-17De zorgkosten zijn vorig jaar €900 miljoen hoger uitgevallen dan door de overheid vooraf was begroot. Dat blijkt uit het jaarverslag van het ministerie van Volksgezondheid, dat woensdag is gepubliceerd, meldt het Financieel Dagblad.

 

Het totaal van de uitgaven, waarbij onder meer de kosten voor langdurige zorg, medische zorg en huishoudelijk hulp worden meegeteld, kwam uit op €64 miljard. Burgers betaalden daarnaast nog €3,7 miljard aan eigen bijdragen.

Kleinere overschrijding
De zorgkosten vallen al jaren consequent hoger uit dan verwacht. Dit maal is de overschrijding wel kleiner dan in eerdere jaren. In 2010 werd €1,6 miljard meer uitgegeven, en in 2011 werd de begroting met €2 miljarr overschreden.

Grote tegenvallers deden zich in 2012 voor bij de AWBZ (€594 miljoen), bij zorg verleend in het buitenland (€235 mln) en in de geestelijke gezondheidszorg (€115miljoen). Daar stonden weer een paar meevallers tegenover, vooral op het gebied van medicijnen en hulpmiddelen. Daar werd samen bijna €1 miljard bespaard.

Burger betaalde meer
Een gemiddelde volwassene betaalde in 2012 gemiddeld mee €4881 aan collectief gefinancierde zorg. Dat is €55 meer dan vooraf begroot.

Rekenkamer
De Algemene Rekenkamer komt volgende week met een oordeel over de begroting van VWS.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *