Zwartkop laat zich niet makkelijk zien maar wel horen

In het voorjaar met nog weinig blad aan de bomen zijn veel vogels zichtbaar. Maar sommigen laten zich niet zo makkelijk zien zoals de Zwartkop. De zwartkop is ongeveer net zo groot als een koolmees en dankt zijn naam aan de zwarte pet op zijn kop, die alleen het mannetje draagt. Het vrouwtje heeft een roestbruine pet. Bij het mannetje is de rest van het verenkleed grijs, bij het vrouwtje grijsbruin. Een jong mannetje heeft in de winter een zwarte pet, met bruine vlekken. De zwartkop vliegt weinig en laat zich vooral horen.

Broedt in bossen en halfopen landschappen met bomen en struiken. Leeft bij voorkeur in loof- en gemengde bossen met een rijke ondergroei van vooral bramen. Komt ook voor in parken, tuinen en andere halfopen landschappen met bomen en struiken. 

Laat zich niet altijd makkelijk zien, maar zijn melodieuze zang is in het voorjaar des te beter te horen.

Meer foto’s van vogels en natuur: klik hier

Bron: Vogelbescherming

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.