Erwtensoep – Snert voor de koude periode

voeding-recepten-erwtensoep-snert-1Erwtensoep, ook wel snert genoemd, is een dikke soep, gemaakt van spliterwten. Andere landen, zoals Engeland en Duitsland, kennen ook erwtensoep, maar het traditionele Nederlands gerecht dat in de winter gegeten wordt is een sterk gebonden versie. De soep smaakt het beste als deze in een grote hoeveelheid wordt bereid, en daarna voor consumptie nog een dag blijft staan.

 

voeding-recepten-erwtensoep-snert-2Gekoeld blijft de soep een aantal dagen goed, maar hij kan ook prima worden ingevroren in een diepvriezer. De hoeveelheden van de diverse ingrediënten variëren. In totaal moet er zoveel groente aan de soep worden toegevoegd dat de massa bijzonder dik wordt, eerder lijkend op pap dan op soep.

Veel traditionele recepten hebben als enige groente knolselderij, (split)erwten en prei. Dus geen aardappel, geen wortels en geen ui. Vooral toevoeging van aardappels is controversieel, en wordt vaak gedaan om de structuur dikker te maken en zo de kooktijd te bekorten.
De soep wordt traditioneel gegeten met roggebrood belegd bijvoorbeeld met katenspek, kaas of boter. In veel families zijn pannenkoeken het traditionele dessert na erwtensoep, een traditie die ook in Scandinavische landen bekend is.

Ingrediënten

  • 500 gram spliterwten
  • 500 gram schouderkarbonade
  • 250 gram doorregen spek
  • 1 ui
  • 1 grote prei
  • 1 knolseldrij met loof
  • 1 winterwortel
  • 1 aardappel
  • 1 rookworst (350 gram)
  • 3 liter water
  • maggi
  • aromat
  • zout en peper

Bereiding

Voorbereiding:

Snipper de ui.
Snij de prei in smalle ringen.
Schil de wortel en aardappel en snij deze in kleine blokjes.
Snij het loof van de knolselderij, was deze en snij de blaadjes fijn.
Snij het buitenste van de knolselderij weg en snij de knolselderij in kleine blokjes.
Rookworst in plakjes snijden.

Bereidingswijze:

Doe de spliterwten met het water, de karbonade en het spek in de pan en breng het aan de kook.
Met een schuimspaan het schuim eraf scheppen.
Met de deksel op de pan de soep 45 minuten zachtjes laten koken.
Af en toe doorroeren.
De groente, aardappelen, vlees en selderieblad aan de soep toevoegen en 1,5 uur zachtjes laten koken.
Af en toe doorroeren.
Het vlees uit de soep scheppen, bot verwijderen en het vlees in stukjes snijden (evt. zwoerd verwijderen).
Het vlees en de rookworst in de pan doen en weer 30 minuten zachtjes laten pruttelen.
Soep op smaak maken met zout en peper, maggi en aromat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *