102.000 duizend namen lezen Kamp Westerbork

steden nederland, hooghalenOp 27 januari 2015 is het zeventig jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd wordt op die dag de moord op 6 miljoen Joden herdacht. Van hen kwamen er 102.000 uit Nederland. Evenals de uit Nederland weggevoerde Sinti en Roma kwamen ze naamloos om in Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en al die andere verschrikkelijke oorden. 102.000 maal de moord op een uniek mens, met een naam en een gezicht.

Auschwitz -2Het aantal van 102.000 vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, en Sinti en Roma is veelal een getal waarin de individuele mens is verdwenen. Daarom heeft het Herinneringscentrum Kamp Westerbork het initiatief genomen tot De 102.000 Namen Lezen. Van 22 tot en met 27 januari 2015 worden de namen voorgelezen van hen die geen eigen graf hebben. Het noemen van hun namen doet ervaren dat 102.000 niet een getal is, maar dat het om 102.000 keer een vader, een moeder, een oma, een broer, een nicht, een vriend gaat.

Het lezen van de namen klinkt gedurende zes dagen en vijf nachten, 116 uren achtereen op de plek waar de treinen naar de vernietigingskampen vertrokken. De namen worden in alfabetische volgorde genoemd, van hen die in Nederland werden geboren, maar ook van de Joodse vluchtelingen uit met name Duitsland. Gelezen wordt steeds de voornaam, de familienaam en de leeftijd van ieder slachtoffer. Dit op basis van gegevens van de database Een Naam en Een Gezicht.

Iedere belangstellende is uitgenodigd dit bijzondere project bij te wonen. Er worden voorzieningen getroffen waardoor u dag en nacht de lezers kunt zien en horen alsook de namen op groot beeldscherm kunt volgen. Voor degenen die niet zelf aanwezig kunnen zijn, is het namen lezen wereldwijd in zijn geheel te volgen via de website www.102000namenlezen.nl, Facebook en Twitter.

Bron: Kamp Westerbork

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *