150 jaar Groninger Museum | Behind the Scenes

Vandaag een bezoek aan het Groninger Museum waar de expositie Behind the Scenes is opgezet ter gelegenheid van de viering van 150 jaar Groninger Museum. Het museum ontstond ruim anderhalve eeuw geleden in een kamertje van het Groningse provinciehuis. Toen was dit nog een kleine collectie met allerlei ‘rariteiten’. In 1894 opende het Groninger Museum van Provinciale Oudheden echt haar deuren aan de Praediniussingel.

Wie nu Groningen binnenkomt, kan niet om het kleurrijke en opvallende gebouw in het water heen. Sinds 1994 noemt het Groninger Museum het door Alessandro Mendini ontworpen gebouw haar thuis. Inmiddels is het geen klein kamertje meer, de collectie bestaat nu uit ruim 60.000 stukken en meer dan 200.000 mensen brengen jaarlijks een bezoek aan het museum.

Beschadigingen nog zichtbaar

Uit onderzoek blijkt dat er beschadigingen zijn als gevolg van de diefstal. Restaurator Marjan de Visser stelt vast dat dit vooral gaat om het oude vernis. Er zijn een paar krassen door alle lagen heen, tot in de grondering is op één plek zelfs het linnen iets te zien. Ook toont het onderzoek nieuwe ontdekkingen. Het is hoogstwaarschijnlijk door Van Gogh geschilderd op linnen genageld op een raamwerk. In een nog later stadium is het op een paneel geplakt. Van Gogh begon het werk oorspronkelijk als Wintertuin in 1883, maar het werd uiteindelijk een Lentetuin in 1884.

In Behind the Scenes worden de voor- en achterkant van de Lentetuin getoond. Bezoekers kunnen het werk in het museum bekijken in de staat zoals het is teruggebracht na de diefstal, met de krassen op het werk nog zichtbaar.

Tas ook museumstuk


In 2020 werd de Lentetuin gestolen uit Museum Singer Laren, dat het toen in bruikleen had van het Groninger Museum. Tot grote vreugde kwam het kunstwerk dankzij de inspanningen van kunstdetective Arthur Brand in 2023 weer boven water – in een IKEA-tas. Het unieke exemplaar waarin het werk terugkwam is nu ook een museumstuk geworden en te zien in de tentoonstelling.

Barbara Stok verbeeldt de reis van de Lentetuin


Stripmaker Barbara Stok vertelt het complete verhaal van de Lentetuin in een reuzengrote strip die in het museum komt te hangen, naast het werk van Van Gogh. Stok verbeeldt de reis van het schilderij op de muren van het museum; van het atelier in Nuenen tot terugkomst na de diefstal tot de uiteindelijke presentatie in het Groninger Museum.

Topstukken uit de collectie in nieuwe tentoonstelling


In Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes krijgen bezoekers een blik achter de schermen van het museum. Hoe worden kunstwerken bewaard en hoe presenteer je dat vervolgens in een museum? En wat is het verschil tussen een bijschrift bij een werk geschreven door een kind, een bekende Nederlander als Leo Blokhuis of Chat GPT? Er zijn – naast de Van Gogh – veel meer topstukken uit de collectie van het museum te zien, van onder anderen Anton Corbijn, Iris van Herpen, Jeff Koons, Alessandro Mendini, Odilon Redon, en Peter Paul Rubens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *