Groningen beelden Oosterparkwijk – Figuurtoren

Elisabet Stienstra (Gasselternijveen, 1967) heeft het kunstwerk figuurtoren gerealiseerd voor de Groninger stadsbuurt De Velden, onderdeel van de Oosterparkwijk. Het gaat om een acht meter hoge sculptuur die bij de nieuwe vijver aan de rand van de bebouwing staat. Het werk bestaat uit een opeenstapeling van mensfiguren. Naar boven toe worden deze steeds kleiner. Met 2 halve cirkels en blokken creëert Stienstra een zit- en speelplek Aan de voet van de sculptuur zijn twee halve cirkels en blokken gecreérd.

FC Groningen

In haar kunstwerk verwerkt Stienstra de geschiedenis van dit deel van de wijk. Niet voor niets bestaat het uit elf op elkaar gestapelde mensfiguren: het is een verwijzing naar de architectuur en stedenbouw van J.P. Berlage, de stedenbouwkundige die de structuur ontwierp van de Oosterparkwijk. Berlage nam het getal elf vaak als basis.

Elf staat, net als de bal in het kunstwerk, ook symbool voor de voetbalgeschiedenis; een link met het oude FC Groningen stadion dat op de plek van De Velden stond.

Als materiaal is gekozen voor lichtgrijs graniet, waarmee de kunstenaar eerder werkte. Deze steensoort was favoriet bij beeldhouwers in de tijd van het ontstaan van de Oosterparkwijk. Ook de afmeting van dit kunstwerk, een bewuste keuze, was nieuw voor haar. De kunstenaar vindt het interessant om haar werk qua materiaal, stilering en schaal in verbinding te brengen met de stedenbouw en architectuur van de nieuwe stadsbuurt. De verticale lijn van het beeld, is een soort tegenwicht voor alle horizontale lijnen van de nieuwe huizenblokken. Daarnaast vormen de stenen waarmee de cirkels onder het beeld zijn opgebouwd een verwijzing naar de Amsterdamse School, een bouwstijl die in de eerste decennia van de twintigste eeuw vaak werd toegepast in wijken zoals de Oosterparkwijk.

Minerva
Stienstra, die woont en werkt in Amsterdam, keert met dit kunstwerk na 26 jaar terug naar Groningen, de stad waar ze tussen 1984 en 1988 studeerde aan Academie Minerva. Na haar afstuderen vertrok ze naar Amsterdam om daar aan de Rijksacademie te studeren. Sindsdien heeft de kunstenaar veel beelden gemaakt, zowel autonoom als in opdracht. Werk van haar is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum, het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, Centro Arte Contemp Luigi Pecci Prato in Italië en in diverse privécollecties. Het kunstwerk voor De Velden is haar eerste beeld in Groningen. In het voorjaar van 2019 was de onthulling samen met en voor buurtbewoners.

Bron: Staat in Groningen

Meer. beelden Groningen: klik hier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *