Aantal brievenbussen sterk verminderd

PostNL krijgt meer ruimte van de overheid om de postdienst voor burgers en kleine zakelijke gebruikers rendabel uit te kunnen voeren. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) maandag 3 juni 2013
steden nederland, groningen, paddepoel

 

Minder brievenbussen, minder ophaaldagen

Zo mag het postbedrijf het aantal brievenbussen verminderen van 19.000 naar 8.700. Ook het aantal postvestigingen daalt van 2.500 naar 1.000. Het aantal ophaaldagen van post wordt net als het aantal bezorgdagen teruggebracht van zes naar vijf dagen per week.

Wetsvoorstel met maatregelen begin 2014 naar Kamer

Deze maatregelen leveren een besparing van ongeveer 27 miljoen euro op. Begin 2014 stuurt minister Kamp een wetsvoorstel met daarin de maatregelen naar de Tweede Kamer. De maatregelen zouden dan vanaf 2015 geleidelijk kunnen worden ingevoerd.

Hogere postzegelprijs

PostNL mag ook de postzegelprijs in 2014 met maximaal 4 cent verhogen. Dit jaar neemt de prijs van een postzegel toe met 6 cent. De stijging van de prijs van 10 cent levert ongeveer 45 miljoen euro extra op voor PostNL. De prijs van een gewone postzegel komt dan in 2014 maximaal uit op 64 cent. PostNL is destijds aangewezen als verlener van de zogeheten ‘universele postdienst’ (UPD). Daarmee garandeert de overheid dat ook particulieren en kleine zakelijke gebruikers vijf dagen per week post kunnen verzenden en ontvangen.

Minder post bezorgd

Met de huidige regels is het voor PostNL echter moeilijk om deze diensten rendabel uit te kunnen voeren, omdat er steeds minder post wordt bezorgd. De aangekondigde maatregelen helpen om de postdienstverlening rendabel te maken en de stijging van de postzegelprijs in de hand te houden.
Volgens de toezichthouder op de postmarkt, de Autoriteit Consument en Markt (ACM), blijft PostNL met de geplande maatregelen binnen het wettelijk maximum rendement van 10%.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *