Aardbeving Paddepoel nabij bron WarmteStad

Het KNMI heeft zondag 29 oktober rond elf uur  een aardbeving van 1,0 op de schaal van Richter waargenomen in de wijk Paddepoel. in de stad-Groningse wijk Paddepoel. Het epicentrum lag op de Plutolaan, vlakbij het kruispunt met de Meteoorstraat.

De lichte aardbeving vond plaats op een diepte van drie kilometer, niet ver van de bron van WarmteStad op het Zerniketerrein.

3 gedachten over “Aardbeving Paddepoel nabij bron WarmteStad

 1. Het epicentrum was in de Plutolaan, maar wethouder Mathias Gijsbertsen van GroenLinks vind dat het gewoon door moet gaan ondanks waarschuwingen van SodM.
  Hij zal wel hoog en droog in het zuiden van de stad Groningen wonen en nergens last van hebben.
  Hoeveel ellende moet dit gemeente bestuur nog veroorzaken voor dat ze een schop onder de kont krijgt.
  Denk aan het bijna verknoeide park Selwerd wat ternauwernood is gered, de daar bij behorende horroroversteek op de Eikenlaan (D66).
  De zuidelijke ringweg.
  Een moskee die de bewoners in de wijk niet zien zitten (PvdA).
  De tram (GroenLinks) die gelukkig is afgeblazen.
  Het Forum (PvdA).
  Een bus vrij stadscentrum (PvdA), (D66), mensen die slecht ter been zijn komen niet of met héél véél moeite in de binnenstad want het pendelbusje rijd alleen van Westerhaven naar het Zuiderdiep ver van het centrum als je slecht ter been bent.
  Rampscenario met warmtestad(GroenLinks’.
  Hoe help je een mooie stad naar zijn gallemiezen.
  Hopelijk dat de keizers volgend jaar goed nadenken waar ze op stemmen met de gemeenteraad verkiezing.

 2. Het epicentrum lag nog geen 100 meter van mijn huis vandaan (al zegt het KNMI zelf: “In de lokatie van deze epicentra zit een onzekerheid van circa 1 kilometer). Maar goed, ik was thuis en heb niks gemerkt. Dat is ook niet raar want een aardbeving van 1,0 op de schaal van Richter veroorzaakt geen schade en is niet voelbaar, alleen voor hooggevoelige seismologische apparatuur. (Zo’n aardbeving heet trouwens niet een “lichte” zoals in het bericht staat, maar een “minuscule” aardbeving. (Na de minuscule (0 – 1,9) komt de zeer lichte aardbeving (2 – 2,9) en dan pas de lichte (3 – 3,9), zegt Wikipedia, maar goed dat zijn ook maar woorden.) Niettemin heeft deze beving plaatsgevonden, voor het eerst met een epicentrum in deze wijk ook. Reden genoeg om de alarmbellen te doen rinkelen. Immers de beving was “niet ver van de bron van WarmteStad”. Alleen die bron is er nog niet, er wordt nog niet geboord. Oorzaak kan die bron niet zijn, terwijl dat verband gauw wordt gelegd. De oorzaak zal toch wel weer in de gaswinning liggen.

  Welke effecten de warmwaterbron zou hebben, is nog niet bekend. Dat wordt op dit moment onderzocht. En precies dat moet ook. Het SodM heeft daar kanttekeningen bij geplaatst. Ik vraag me wel af waarom ze dit via de media doen terwijl het SodM zelf bij het proces betrokken is. Zijn er andere belangen voorstelbaar? Zou het kunnen dat er groepen zijn die het handig vinden als de energiesector zolang mogelijk afhankelijk blijft van gas en alle alternatieven zo vroeg mogelijk torpedeert, desnoods inspelend op de terechte angsten die in deze regio leven?

  Ik vind het zeer spijtig dat zo langzamerhand geen objectieve overweging meer mogelijk lijkt. In plaats daarvan wordt van alles aangehaald om te bewijzen hoe slecht “de politiek” is en alles voor de burger “vergallemiest”. De burger heeft de beleidsmakers weliswaar zelf gekozen, tenminste de burger die het nut van stemmen in een democratie inziet, maar dat terzijde.

  Wat mij betreft ook jammer trouwens dat de tram niet door is gegaan, dan hadden alle mensen een betere verbinding naar stad én regio gehad. En dat de pendelbus niet vanaf Paddepoel rijdt is nogal wiedes: De binnenstad is auto- en busvrij, terwijl hier in de wijk volop bussen rijden. Ik gebruik ze vaak, super uitvinding ook als je niet de fiets wilt of kunt pakken.

  • Dat deze aardbeving veroorzaakt is door aardgaswinning is duidelijk, alle aardgasbevingen vinden plaats op een diepte van 3 km. maar je mag aannemen gezien het rapport van het SodM dat de kans op bevingen groter word als er ook nog warm water opgepompt gaat worden, maar er is meer.
   Lees dit rapport maar eens; “Geothermie in stad Groningen.
   Fundamentele maar onbeantwoorde vragen kunnen
   een zware last zijn voor een sympathiek en duurzaam
   project” van Peter v.d. Gaag.
   Ik kan de link voor jou helaas niet plaatsen.

   En dan nog dit:
   De tramwagons zouden net zoveel gaan wegen als die van een treinwagon ca. 10 ton en ook het formaat zou vergelijkbaar zijn aan die van een treinwagon, de tramwagons die gepland waren, waren groter dan normaal er had een kleine trein gereden i.p.v. een tram.
   Je had de Zonnelaan niet meer kunnen oversteken zoals wij nu gewend zijn omdat er om het hele tramtraject een hek geplaatst zou worden i.v.m. veiligheid en kon je alleen oversteken bij het WC Paddepoel of op het Zernike tegenover de Campus (leuk voor mindervaliden).
   Het dubbele spoor zou boven het moerriool gelegd worden aan de Zonnelaan, wat denk je wel niet wat dat voor gevolgen zou hebben gehad met de trillingen die de tram had veroorzaakt?
   De mensen die in het ouderenflat aan de Eikenlaan wonen, konden met hun auto niet meer de Eikenlaan oprijden omdat dit afgesloten werd door dit hek.
   De kerk de Fontein kon geen uitvaarten meer verzorgen voor hun gelovigen om dezelfde reden, ze konden er niet met een lijkwagen komen.
   Als je goed hebt gevolgd wat ze allemaal van plan waren met deze tram, dan hoor je dit te weten.
   Wat betreft dat pendelbusje, mij hoor je niet spreken over een pendelbusje vanuit Paddepoel, ik verwijs naar het pendelbusje wat vanaf de Westerhaven via de A-straat naar het Zuiderdiep gaat en niet verder.
   Dit is bedoeld voor mensen die slecht ter been zijn.
   Zuiderdiep is dan te ver van het stadscentrum gelegen als je niet goed ter been bent.
   Ik denk dat jij alleen aan je eigen behoeften denkt en niet aan de gevolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *