Aardwarmteproject Groningen Noordwest stop gezet

Vanmiddag, 2 november, deelde de Groninger wethouder Mattias Gijsbertsen mede dat de ontwikkeling van het aardwarmteproject in  Noordwest van Groningen ‘on hold’ is gezet. WarmteStad is verzocht de werkzaamheden gericht op het realiseren van een geothermische doublet voorlopig te stoppen maar de mogelijkheden voor geothermie in Groningen voor de toekomst open te houden. Het stop zetten van het project vloeit voort uit het verschil van inzicht tussen Staatstoezicht op de Mijnen en WarmteStad.

Verder is WarmteStad opgedragen om samen met de gemeente Groningen een business case te maken voor een alternatieve duurzame warmtebron voor het warmtenet Noordwest.

Grote teleurstelling bij de Groninger wethouder Gijsbertsen die laat weten dat het onderzoek naar de haalbaarheid van het project wel door gaat, samen met toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Het is dus niet uitgesloten dat het project in de toekomst verder gaat.

 

De kosten van het stopzetten zijn drie miljoen euro die afgeboekt kunnen worden. De contracten die met alle partijen zijn aangegaan worden nagekomen. De nieuwbouw in Paddepoel en de voorzieningen voor de Parrel in Selwerd gaan tijdelijk gebruik maken van  het opwekken van duurzame warmte waarbij gedacht wordt aan biomassa. De inmiddels aangelegde infrastructuur kan hiervoor worden gebruikt.

Groningen wil af van het gebruik van aardgas. Een streep door het geothermieproject bekent een grote tegenslag voor Groningen en breder, immers veel alternatieven zijn niet voorhanden. Nog een lange weg te gaan om de energietransitie te realiseren .

De voorbereidingen aan de Grote Beerstraat waren bijna klaar.

(foto’s: Jan Hendrik van der Veen)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *