Actief onder dak nieuwe aanpak maatschappelijke opvang

mensenEr komt een vernieuwde aanpak Maatschappelijke Opvang die gaat gelden voor stad en ommelanden, melde wethouder Jannie Visscher namens het college op de wekelijkse persconferentie. Groningen is aangemerkt als centrum gemeente en beheert het budget.  De Rijksuitkering van drie miljoen euro blijft gelijk en de stadse bijdrage van  één miljoen daar is de laatste twee jaar sterk op bezuinigd.  

Binnen de nieuwe aanpak “Actief onder dak” zijn  regionale afspraken gemaakt over de aanpak van maatschappelijke opvang, de verslavingszorg en de Openbare Geestelijke Gezondheid (OGGZ) voor alle Groninger gemeenten. Meer dan voorheen richt dit programma zich op mensen met meervoudige problemen, die onvoldoende zelfredzaam zijn en veelal zelf niet op hulp vragen.

 

Het is de bedoeling dat bij kwetsbare burgers wordt gekeken of een lichte vorm van ondersteuning van het sociale netwerk of een lokaal sociaal team kan zorgen voor het oplossen van problemen. Hierbij ligt de focus op die mensen die gelijktijdig meerdere problemen op meerdere terreinen hebben zoals werkloosheid, financiën, verslaving en geestelijke gezondheid (multi-problematiek).

 

Het gevolg hiervan is dat de inzet van zware vormen van hulpverlening minder vaak nodig zal zijn en biedt de Groninger gemeenten de mogelijkheid dat kwetsbare burgers te snel in de hulpverlening belanden. Het nieuwe beleid speelt in op de veranderingen in de sociale wetgeving waarbij de gemeente o.a. verantwoordelijk wordt voor de jeugdzorg en inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *