AED’s vrijgeven voor burgers

defibrillator-1GroenLinks in de stad vindt dat de gemeentelijke AED’s (Automatische Externe Defibrillator) ook beschikbaar moeten zijn voor hulpverleners buiten het gebouw die een defibrillator nodig hebben om iemand met een hartstilstand te reanimeren.

Sinds een aantal jaren bestaat er een burgerhulpverleningsnetwerk van goed opgeleide vrijwilligers die zijn aangesloten op een sms-systeem van de Meldkamer Noord-Nederland. Komt daar een verzoek binnen om een ambulance in verband met een hartstilstand, dan wordt ook het sms-systeem in werking gesteld. Vrijwilligers die in de buurt zijn, krijgen een sms-je en kunnen op zoek gaan naar de dichtsbijzijnde AED om het slachtoffer te reanimeren.

Deze AED’s staan geregistreerd op een website: www.aed4.eu

Uit de informatie op deze website blijkt dat maar een klein deel van de gemeentelijke AED’s beschikbaar wordt gesteld aan deze burgerhulpverleners. De fractie van GroenLinks wil weten waarom dat zo is. Hoe meer AED’s beschikbaar zijn des te makkelijker en sneller slachtoffers geholpen kunnen worden.

Daarnaast vraagt de fractie aan het college om in de omgevingsvergunning op te nemen dat in een gebouw waar gemiddeld meer dan 100 mensen verblijven verplicht één of meer AED’s aanwezig is.

De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *