Armoede achter de voordeur. Terug naar de jaren ’30?

Secretaris Jan Stäbler van de bewonerscommissie CasPoMor maakt zich grote zorgen over de toenemende armoede lezen we in het Galerij Bulletin van de bewonerscommissie.

Wordt het echt armoede? en keren we terug naar de jaren ’30? Misschien pessimistisch gestemd, maar als ik om me heen zie en hoor, dan wordt ik somber gestemd. Niemand loopt te verkondigen dat ze financieel het eind van de maand niet kunnen halen. Armoede daar loop je niet mee te koop. Nog zuiniger leven met veel armoede lijkt een nieuwe trend terwijl er al veel armoede is. Nieuwe kleding kopen wordt uitgesteld of is er niet meer bij. Tweede hands spullen worden hierdoor weer helemaal in en de kringloopwinkels hebben ‘gouden tijden’. Keerzijde is wel dat het aanbod afneemt en van een veel slechtere kwaliteit is.

“Nee, ik zie de bui hangen, dit is nog maar het begin”.

De toenemende kosten in de zorg, de energie en de huren gaan flink omhoog wat in houdt dat nog meer bezuinigd gaat worden, als dit al kan! Steeds of geen bestedingsruimte meer. Velen leven al “kantje boord” als het op zuinig aankomt.

De voedselbanken kunnen de vraag niet meer aan. Hier is sprake van een wachtlijst. De oorzaken zijn breed uit in de pers vermeld. We moeten allemaal een pas op de plaats maken die bij velen wel héél hard zal aankomen. De rijken worden rijker en de armen weer armer net als in de jaren dertig.

Als we dicht bij huis kijken en het nieuws over de tekorten van de gemeente Groningen tot ons nemen, dan is het schrikken geblazen. De tekorten vliegen als broodjes over de toonbank. De verantwoordelijke Groen linkse wethouder houdt zich van den domme en geeft aan dat de tekorten de komende jaren wel effen weg gewerkt worden, hoe, dát wist ze nog niet. Wat we wel weten is dat wij, u en ik dus, de komende jaren extra moeten inleveren om de miljoenen tekorten weer aan te zuiveren.

Ofschoon de raadsleden stom verbaasd waren over de tekorten, wat menigeen verbaasd, rijzen bij vele bewoners de haren ten berge, immers men doet ons geloven dat de instituties alles onder controle hebben. Neem het voorbeeld van het museum.

Het was al een financiële chaos en vervolgens lopen alle verantwoordelijke bestuurders met de schouders te schudden de één meer dan de ander. Chaos contra armoede die de bestuurders niet willen onderkennen.

Ook het prestige project de Tram met al haar financiële debacles komt voor rekening van de Groen Linkse wethouder.  Nee, de bestuurders van deze stad moeten zich eens achter de oren krabben en zich afvragen wat ‘BESTUREN’ exact inhoud, want zo als dit nu gaat kan het beslist niet. Vervolgens laat de Groen Linkse wethouder weten dat het goed gaat met Groningen om de tekorten maar goed te praten. Groningen doet het zo slecht nog niet.

De secretaris van de bewonerscommissie raad iedereen aan de belastingkrant van Joost van Keulen te lezen. Dan begrijp je nog meer hoeveel vraagtekens geplaats kunnen worden en oordeel zelf.

Jan Stäbler spreekt namens de vele bewoners die deze politiek niet begrijpen maar wel beseffen dat wij burgers weer moeten bijdragen en anderzijds de armoede toeneemt. Paddepoelers acties moeten voeren voor de voedselbank. Wie en welke politiek bewaakt dat we geen armoede willen kennen in onze welvaart!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *