Bakkerij van Esch ISO-22000 gecertificeerd

bakkerij van esch - certificering-1Bij een bedrijf waar dagelijks met verse voedselproducten wordt gewerkt, staat voedselveiligheid logischerwijs hoog in het vaandel. Voor Bakkerij van Esch gaat dat nog niet ver genoeg, omdat men het belangrijk vindt aan de hoogst mogelijke standaarden te voldoen. De bakkerij heeft de afgelopen anderhalf jaar dan ook alles op alles gezet om het felbegeerde ISO-22000-certificaat voor productveiligheid te behalen. Onlangs is de audit met goed gevolg doorlopen.

Eigenaar Bas van Esch heeft er – samen met een groot aantal medewerkers – flink aan gewerkt om het hoge niveau van productveilig werken in de praktijk te bewerkstellingen: “We willen al onze klanten producten kunnen aanbieden, waar we voor de volle honderd procent achter staan qua voedselveiligheid. Alles is volledig procent traceerbaar, waarmee we dag in dag uit bewijzen dat we onze klanten alleen de allerbeste producten bieden. Waar komen de grondstoffen vandaan? Hoe worden ze verwerkt en wat zit er in? Het systeem leert ons nog bewuster om te gaan met de verwerking van grondstoffen tot eindproduct. Daarnaast willen we ook voor onze medewerkers en onszelf een goede en veilige werkplek.”

ISO 22000 is het managementsysteem voor voedselveiligheid dat gericht is op alle schakels in de voedselketen. “Dus moet je ook letten op zaken die door andere partijen worden uitgevoerd, zoals het onderhoud aan de machines. Dat moet ook in orde zijn”, vervolgt Van Esch. “Bedrijven die voor ons werken, moeten kunnen garanderen dat de machines vlekkeloos blijven werken.”

Hoger niveau
Onlangs vond de twee dagen durende audit plaats in de productielocatie van de bakkerij in Zevenhuizen. Daarbij werd zowel gekeken naar de dagelijkse praktijk als wat in handboeken is vastgelegd. Het certificaat van certificeringsinstantie Det Norske Veritas hangt inmiddels zichtbaar aan de wand. De betrokken medewerkers zijn trots, want ze hebben een mooie prestatie neergezet die de bakkerij weer op een hoger niveau heeft gebracht. Voor klanten als verzorgingshuizen en hotels is het behalen van ISO-22000 door Bakkerij Van Esch ook van groot belang, omdat ze deze vorm van productveilig werken steeds vaker als eis neerleggen bij hun toeleveranciers.

Om het certificaat te kunnen behalen is Bakkerij van Esch dus duidelijk niet over een nacht ijs gegaan. Alles wat met de productie te maken heeft, is onder de loep genomen, van ingangscontrole, bedrijfshygiëne en persoonlijke hygiëne, het gebruik van haarnetjes, petjes, het juiste schoeisel en bedrijfskleding. Waar nodig is geïnvesteerd, zoals in kranen, die met de voet bediend kunnen worden om de handen te wassen. De productieruimte is afgesloten van de rest van het bedrijf, zoals het magazijn, de inpak en verkoopafdeling.

Bas van Esch schat in dat er met de verbeteringen een bedrag van zo’n tien- tot vijftienduizend euro is gemoeid. “En dan hebben de medewerkers heel veel zelf gedaan. De kunst is nu om dit resultaat vast te houden, want het is niet eenmalig. Je moet voortdurend met productveiligheid bezig zijn en inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Het is een continu proces.
Bakker Dennis ’t Gilde is – als verantwoordelijke voor dit project – zeker een dag in de week hiermee bezig. Maar dat we dit certificaat behaald hebben, maakt ons nog trotser op ons bedrijf én onze medewerkers.”

Over Bakkerij van Esch
Bakkerij van Esch is een moderne ambachtelijke bakkerij, waar zowel brood, als banket en gebak gemaakt wordt. Dit gebeurt in Zevenhuizen. In de SKAL-gecertificeerde biologische bakkerij te Tolbert wordt het biologisch assortiment gemaakt. Bakkerij van Esch heeft winkels in Norg, Roden, Zevenhuizen, Leek, Assen (Kloosterveen), Zuidhorn en de stad Groningen (Vinkhuizen en Paddepoel)

Bron en foto: Willem Bakering

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *