Bakwedstrijd Piece of Art, Piece of Cake voor Groninger Museum

bakkenOp woensdag 29 oktober 2014 is het twintig jaar geleden dat het gebouw van het Groninger Museum geopend werd. Om dit te vieren organiseert het museum de Groninger Museum bakwedstrijd: een smakelijke wedstrijd voor jong en oud.

Het verhaal
Twintig jaar geleden werd Frans Haks, toenmalig directeur en bedenker van het gebouw, bij een diner met museumdirecteuren verweten dat het museumgebouw ‘dessert-architectuur’ was. Een bonte verzameling van kleurrijke liflafjes, maar geen echte architectuur. De bedoeling was om Frans Haks hiermee diep te beledigen, maar hij vond het juist een compliment. Zelf was hij net zo bezeten van kunst als van eten. Hij beschreef onophoudelijk de smaakcombinaties van kunstzinnige gerechten, zorgvuldig bij elkaar gebracht en in de juiste proporties.  Hij vond dat het museum alle zintuigen moest prikkelen, dus proeven was voor hem net zo essentieel als kijken of luisteren.

Zo ontstonden de wereldberoemde museumfriandises: de museumpaviljoens in de vorm van drie petitfours, die jarenlang werden geserveerd in het museumcafé. De lekkernij als symbool voor het genieten van kunst.

De bakwedstrijd is een culinaire uitdaging voor jong en oud: een Starckpaviljoen-taart, een Coop Himmelb(l)au-cake of Mendinitrap-tompouce: het gaat erom dat het gebouw zichtbaar als inspiratiebron is gebruikt en dat het eetbaar is. Alle taarten zijn welkom: zoet of hartig, cupcakes of ander gebak.

Aanmelden
Aanmelden kan tot en met 29 oktober 2014 via het formulier op de website van het Groninger Museum. Er zijn twee leeftijdscategorieën: tot 16 jaar en vanaf 16 jaar. Deelnemen mag zowel individueel of als team.

Prijzen
Een deskundige jury maakt op zaterdag 1 november 2014 de winnaars bekend. Deelnemers maken onder andere kans op de etagère Anna Gong, ontworpen door Alessandro Mendini, en een workshop van banketbakker Klaas Rozenveld. De winnende taart wordt in het MendiniRestaurant geserveerd.

Juryleden 
Architect Gerard Schijf: directeur Team 4 Architecten en betrokken bij de bouw van het museum in 1994.
Banketbakker Klaas Rozenveld: bedenker van de beroemde museumfriandises uit 1994.
Josee Selbach, Hoofd Communicatie, PR en Marketing van het Groninger Museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *