Bevrijder Stanley Butterworth ontvangt “Groningen in de Tweede Wereldoorlog”

Groningen 2e wereldoorlog-5253Ter gelegenheid van 70 jaar Bevrijding Groningen 1945 – 2015 vond vandaag de presentatie plaats van het boek “Groningen in de Tweede Wereldoorlog” van Beno Hofman in het voormalige Rijksarchief aan de Sint Jansstraat in aanwezigheid van burgemeester Peter den Oudsten en de Canadese veteraan de heer Stanley Butterworth.

Het door stadshistoricus Beno Hofman geschreven boek Groningen in de Tweede Wereldoorlog behandelt de ingrijpende veranderingen die de Duitse bezetting in de stad Groningen teweeg brengt.

Een groot aantal panden komt in handen van de bezetter, het politieapparaat wordt op Duitse leest geschoeid, kranten worden onder toezicht geplaatst of geheel verboden. Verzet is er op vele manieren. Toch worden 2800 Joodse Stadjers weggevoerd en vermoord. Het is Beno Hofman gelukt veel nieuwe informatie boven water te krijgen. Het boek is bovendien geïllustreerd met vele niet eerder gepubliceerde afbeeldingen.
De historische reeks Groningen van alle tijden plaatst actuele stad-Groninger onderwerpen op een populair-wetenschappelijke manier in historisch perspectief.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *