Bevrijdingsdag in Bevrijdingsbos Kardinge

Vandaag, donderdagmorgen 5 mei, spraken de Groninger burgemeester Koen Schuiling en kinderburgemeester Samuel op de bijeenkomst in het Bevrijdingsbos in Kardinge bij de marmeren gedenksteen, afkomstig uit het voormalige gemeentehuis. Op deze steen is een ‘elfde recht’ aangebracht, waarmee een verbinding wordt gelegd tussen de bevrijding van 1945 en de hedendaagse jeugd.

De sprekers zeiden dat deze bevrijdingsdag een bijzondere lading heeft vanwege de oorlog in Oekraïne. De Nederlandse en Canadese volksliederen werden gespeeld, want Groningen werd bevrijd door soldaten uit Canada.

HET MONUMENT

Vorm en materiaal
Het Bevrijdingsbos in Groningen bestaat uit 30.000 esdoorns. Er zijn vijf varianten. Het esdoornblad (‘Maple Leaf’) is het nationale symbool van Canada. De ingang van het bos (het Maple Leafpad) is beplant met esdoorns, die een geschenk zijn van de Canadese bevrijders. Hiermee wordt op symbolische wijze gezegd: ‘entry to our wood’. Ook bevindt zich hier een informatiebord en een plattegrond van het bos.

Door het Bevrijdingsbos loopt een educatief pad. Langs dit pad liggen stenen uit tien verschillende landen, waarop in reliëf de ‘Tien Rechten van het Kind’ zijn gebeiteld. Deze rechten zijn vastgelegd in een internationaal verdrag, dat in 1989 door de Verenigde Naties is aangenomen. Met het aanbrengen van de ‘Tien Rechten van het Kind’ wordt uitdrukking gegeven aan de gedachte dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn en dat de jeugd bij het instandhouden hiervan een belangrijke rol speelt.

Een impressie van Jan Hendrik van der Veen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *