Nationale Herdenking 4 mei 2022 Groningen Esserveld

Gisteren, 4 mei, werden op het Esserveld naast de Engelse soldaten de vijfenveertig mensen herdacht die in kamp Westerbork vermoord zijn. In het midden van deze begraafplaats staat een groot oorlogsmonument. Het monument is een herinnering aan vijfenveertig mensen die in kamp Westerbork vermoord zijn. Het monument heeft de vorm van een ‘u’.

Er staat een beeld van een vrouw bij. Het beeld is gemaakt door de beeldhouwer Willem Valk. Voor het monument staat een lijstje met daarin een gedicht van Petra Schuttinga-van der Togt uit Groningen. Op deze begraafplaats liggen mensen uit de top van het Groningse verzet begraven, waaronder de heren Ridder, Legger en v.d. Bosch. Zij zijn in 1944 omgebracht door de Duitsers.

Tijdens de oorlog werden rechtsachter op de begraafplaats ongeveer 200 Duitse soldaten begraven die in de buurt van Groningen gedood waren. In 1955/1956 zijn die Duitse soldaten overgebracht naar de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn (Limburg). Aan de achterzijde van de begraafplaats liggen 13 graven van soldaten van de Engelse luchtmacht, vaak waren deze soldaten bemanningsleden van vliegtuigen die door de Duitsers neergeschoten waren.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *