Bijenhotels langs Groninger ringwegen

Vorig jaar is in de Provinciale Staten van Groningen besloten dat  er meer aandacht moest komen voor de bijen in Nederland. Het gaat steeds slechter met de bijen in Nederland. “Als de bijenvan de aardbodem verdwijnen, heeft de mens nog slechts vier jaar te leven; geen bijen, geen bestuiving, geen planten, geen mensen..” Albert Einstein (1879-1955). 

Inmiddels wordt uitvoering voor nestplaatsen en zien we langs de westelijke en noordelijke ringweg in Groningen bijenhotels geplaatst zijn. Medio februari berichten we dat de natuur in Groningen aantrekkelijker gemaakt gaat worden voor de bijen.

Foto’s: Jan Berends – FocusGroningen

6 gedachten over “Bijenhotels langs Groninger ringwegen

 1. Waarom word er nu telkens gekozen voor plaatsen, waar veel bijen sneuvelen door vervuilde grond en het drukke verkeer?
  De troep die in de grond terecht komt, afkomstig van auto’s, word opgenomen door de planten in de directe omgeving waar de bijen hun voedsel uit halen en op die manier vergiftig je juist de bijen en larven i.p.v. dat er iets goeds gedaan word voor deze diertjes.
  Het lijkt er eerder op dat ze van de bijen af willen.
  Waarom zet men geen bijenkasten en bijenlokkende planten op hoge kantoorgebouwen of flats?
  Vandalisme heeft dan ook geen kans, ik verwacht dat deze bijenhotels wel ten prooi vallen aan van die sneupeuken die dit weer willen vernielen.
  Bijen kunnen tot drie kilometer hoogte vliegen om daar hun nectar te halen.
  De bovengenoemde spreuk van Albert Einstein is absoluut waar.
  In China zijn vrijwel geen bijen meer en daar moet men reeds met de hand bestuiven.
  Als er straks op heel de aarde geen bij meer te vinden is, zijn wij ten dode opgeschreven omdat er geen voedsel meer is.

  • ‘Als er straks op heel de aarde geen bij meer te vinden is, zijn wij ten dode opgeschreven…’

   Laat de mens maar uitsterven, dat is beter voor de aarde. Kan alles weer opnieuw beginnen…

 2. Net zo onnozel als bloemetjes en bomen op de middenbermen. Dan worden ze toch geplet door al het langs razende verkeer?! Als ze al het fijnstof al overleven tenminste. Zorg er eerst maar eens voor dat mensen weer groene tuinen maken i.p.v. bestrating aanleggen, DAAR red je bijen en vlinder levens mee!

 3. Och jee, ik wist niets van deze onmogelijke plekken! Ik mag toch hopen dat ze inmiddels op een andere plek zijn geplaatst.
  Wiens idee was dit in vredesnaam??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *