Boomstra wil wereldtitel terug | Update

UPDATE zaterdag 5 januari:
Voor de verandering had Roel Boomstra z’n glimmend zwart kostuum ingeruild voor een modieuzer geheel. Met een vorsende blik en zonder Alexander Schwarzman een blik waardig te keuren schoof hij hedenochtend om 11u54 aan het dambord. Z’n extreme openingszet deed de 4-voudig wereldkampioen onmiddellijk naar adem happen. De Rus had een minuutje op twaalf nodig om z’n positieven te hervinden doch Boomstra had de toon gezet en klom na 4,5 uur spelen glimmend van trots uit z’n stoel. De eerste triomf was binnen na vijf remises. Halverwege de titanenstrijd is de stand derhalve 7-5 in het voordeel van uitdager Boomstra, die verbeten jacht maakt op z’n tweede wereldtitel.

Glimmend van trots stonden ook zijn secondanten bondscoach Rob Clerc en vriend&damgrootmeester Wouter Sipma na afloop van de zo fel begeerde triomf handjes te schudden. Boomstra is er evenwel nog lang niet. In de cyclus van twaalf matches zal de nieuwe wereldkampioen er tenminste drie moeten winnen. Lukt dat een van beide spelers niet dan volgt een extra speeldag met als inzet de dood of de gladiolen.

Zo ver wil Boomstra het natuurlijk niet laten komen. Van de te spelen zes reguliere matches wil hij er nog tenminste twee winnen. Dan is z’n missie geslaagd. Zondag kunnen de kemphanen in alle rust een wandelingetje of fietstochtje maken in Stad of Ommeland. De moeder van Roel is nu bezig met de productie van haar fameuze pannenkoeken ter voorbereiding op de zevende match van zoonlief maandag opnieuw in het prachtige Van Swinderen Huys in Stad. Ik zou zeggen, dat kan toch niet mis gaan.

Gisteren, 4 januari schreven we al: Sedert hedenochtend is het prachtige Van Swinderen Huys in de Oude Boteringestraat in Stad strijdtoneel van de tweekamp om de wereldtitel dammen tussen de matadoren Roel Boomstra en Alexander Schwarzman. De 25-jarige Stadjer Boomstra is uitdager. De 51-jarige Rus is titelverdediger.  Daan Bultje, directeur van Healthy Ageing Network Northern Netherlands, sprak een kort openingswoord over de samenwerking tussen HANNN en de denksporten en verrichtte de openingszet. Na bijna 4 uur schuiven met schijven kwamen de jongeheren tot een accoordje: remise. De tussenstand is derhalve 5-5.

Begrijpelijk na 4 eerdere remises in Leeuwarden. De kemphanen hebben elkaar dus aardig onder controle. Alleen in de opwindende 3e match in de Friese hoofdstad leek Boomstra lange tijd positief te staan doch Schwarzman kon het klusje tenslotte naar een veilige remise loodsen. De kans is aannemelijk dat zaterdag op dezelfde locatie zo rond 4 uur in de middag ook de 6e match in remise zal finishen. In dat geval zijn de matadoren hun vrije zondag kwijt want dan zal er een barrage sneldammen worden gespeeld en zal een van beide jongeheren een voorsprong nemen.

Tekst gaat door onder de foto’s:

De tweekamp omvat 12 matches. Maandag en dinsdag wordt wederom in het Van Swinderen Huys gespeeld. Woensdag t/m vrijdag zitten Boomstra en Schwarzman in het Drents Museum in Assen aan het bord en zaterdag is in principe de slotmatch in een locatie van RTV Drenthe in de Drentse hoofdstad. Is de stand dan gelijk dan volgt een barrage sneldammen.

Dus uiterlijk 13 januari staat vast of Boomstra zijn in 2016 veroverde wereldtitel terug heeft ten koste van de 4-voudig wereldkampioen Schwarzman. Drie weken geleden heb ik Boomstra na een interview namens Sport in Stad een geluksbanaan aangeboden. Hij vond het gebaar prachtig doch beloofde niets. Mocht het hem lukken om voor de 2e keer champ te worden en de hoofdprijs van circa E12.000 eurootjes binnen te slepen dan kunnen we met z’n allen ongetwijfeld rekenen op een drankje. En garde Roel!

Jan van der Veen

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen en Feiko van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *