Bouw Ommeland Friesestraatweg van start

Vanmiddag, 24 september, verrichtte de Groninger wethouder Roeland van der Schaaf de starthandeling van de bouw van woonwijk Het Ommeland aan de Friesestraatweg in Groningen. Er worden  64 woningen en 59 appartementen gebouwd met een industriële look gecombineerd met de beslotenheid van begijnhofjes. 

De wijk is genoemd naar de naastgelegen voormalige melkfabriek De Ommelanden. Dit complex is in 2004 herontwikkeld tot kantorenpark.

Hoogwaardige jongerenhuisvesting
De woningen komen op het terrein tussen het kantorencomplex De Ommelanden, Pleiadenlaan en de Friesestraatweg. Project ‘Het Ommeland’ is onderdeel van de ontwikkeling Reitdiepzone. Dit gebied is door de gemeente Groningen aangewezen voor de ontwikkeling van veel woningbouw, met name ‘grootschalige, hoogwaardige jongerenhuisvesting’, vooral bedoeld voor studenten en starters.

Industrieel erfgoed
Dit duurzaam all electric project wordt ontwikkeld door Brivec. Het bouwteam wordt gevormd door Jorritsma Bouw, Onix NL, Goudstikker-De Vries, Noorman Bouw- en milieuadvies, adviesbureau Feijen en Damstra Installatietechniek. Voor het ontwerp van de nieuwe wijk liet architect Onix NL zich inspireren door het industrieel erfgoed De Ommelanden.

 

De wijk krijgt dan ook een robuuste en industriële uitstraling, met fraaie gevelsteen en zware, betonnen kaders. Er komen daarnaast kleine hofjes met veel groen, die doen denken aan de historische ‘begijnhofjes’; voor de toekomstige bewoners een plaats voor ontmoeting. De appartementen zijn tussen de 48 en 100 vierkante meter groot, de grondgebonden woningen hebben woonoppervlaktes tussen de 115 en 140 vierkante meter.

Op het dak van De Ommelanden een webcam geïnstalleerd. Deze streamt live de actuele beelden zodat u alle werkzaamheden kunt volgen. Meer informatie: klik hier

Foto’s: FocusGroningen – Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *