College op Grote Markt Groningen | Docenten en studenten in actie tegen bezuinigingen

Vanmorgen werd er college gegeven op de Grote Markt in het centrum van Groningen. Vandaag een actieweek die bedoeld is om aandacht te vestigen op de overvolle collegezalen, het tekort aan investeringen in het wetenschappelijk onderwijs en de toenemende werkdruk voor universitair personeel.  Op bijna alle universiteiten worden deze week meerdere colleges buiten gegeven om te protesteren tegen de bezuinigingen op het Wetenschappelijk Onderwijs (WO). Het is voor het eerst dat wetenschappelijke werknemers een week lang op zoveel plekken actievoeren.

De actiegroep WOinActie stelde eind mei een ultimatum aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij eisten dat het kabinet de achterstallige 1,15 miljard euro investeert in het WO en de doelmatigheidsbezuiniging van 183 miljoen euro schrapt. Maar de minister komt niet tegemoet aan de eisen van de universitair werknemers. Sterker nog, er wordt nog verder bezuinigd op het WO zoals blijkt uit de op Prinsjesdag gepresenteerde cijfers.

Universiteiten krijgen het komend jaar bijna 12 miljoen euro minder. En dat terwijl de rijksbijdrage per student sinds 2000 met een kwart is verlaagd en er 68% meer studenten zijn.  “Ongelooflijk dat zo’n welvarend land als Nederland de komende jaren alleen maar verder beknibbelt op het wetenschappelijk onderwijs. Dit zal leiden tot nog minder docenten en nog meer werkdruk. We kunnen de studenten niet meer bieden waar ze recht op hebben.”, aldus WOinActie initiatiefnemer Rens Bod.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *