Brandganzen show bij de Punt van Reide in Termunten

Misschien wel de mooiste locatie om vogels te spotten en wat een vooruitgang met de nieuwe kijkhut Dallingeweersterweg in Termunten in het Noorden van Groningen; Punt van Reide. Gisteren,1 mei, zeker duizenden brandganzen in kolonie bij elkaar en die af en aan vlogen. Een drukte op zich en een mooi schouwspel. 

De brandgans heeft een onmiskenbaar uiterlijk, zwart, wit en grijs getint. De gans heeft een wit gezicht met zwarte snavel en wat zwart om de ogen. Het onderlichaam wit en wat meer grijs opa de flanken, zwarte staartpunt, hals en begin van de romp. 

De brandgans is pas sinds 1984 broedvogel in Nederland. Tot het oorspronkelijke leefgebied van deze prachtig getekende, compacte gans behoren richels op kliffen en heuvels op onherbergzame plaatsen als Spitsbergen, Groenland en Noord-Rusland. In Nederland vond de brandgans ook een leefgebied dat aan de behoefte voldoet, waarschijnlijk geholpen door de aanwezigheid van ’tamme’ brandganzen die gehouden worden in parken en tuinen. Uit deze groep ontstond een sterk groeiende populatie van niet-trekkende broedvogels.

Onmiskenbare gans: zwart, wit en grijs getint. De brandgans heeft een wit gezicht met zwarte snavel en wat zwart om de ogen. Onderkant lichaam wit en wat meer grijs op de flanken, zwarte staartpunt, hals en begin romp.

Tussen de vele brandganzen onder meer kluten en kemphanen. En als toegift de boerenzwaluw. 

Kortom, er gaat niets boven Groningen waar je in het uiterste noorden volop van de natuur kunt genieten!

Bron: Vogelbescherming Nederland                              Alle natuurfoto’s: klik hier 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *