Brandweer op bezoek bij scoutinggroep De Havik

Nee, gelukkig is er niets aan de hand. De brandweer komt alleen maar op bezoek bij Scoutinggroep De Havik om iets te vertellen over het brandweerwerk. Vandaar dat er om half twee afgelopen zaterdagmiddag een felrode brandweerauto bij het clubgebouw van de Havik aan het Jaagpad parkeert.

Scouts hebben iets met vuur. Het is deel van de natuur en scouts houden van natuur en de natuurelementen. Ook tijdens de vele kampen maken scouts kampvuurtjes aan, om boven te koken, er als groep er omheen te zitten en marshmallows te roosteren. Vuur is echter ook gevaarlijk en het is belangrijk om goed te weten hoe je er verantwoordelijk mee om moet gaan. Wanneer kun je op de grond een vuurtje maken, en wanneer beslist niet? En hoever moet je van het kampvuur afzitten?

Om te leren veilig met vuur om te gaan zijn bij De Havik de kinderen van de speltak De Welpen (7-11 jarigen) al een paar weken met het onderwerp vuur bezig zijn. Het bezoek van de jeugdbrandweer Westerkwartier vormt van dit programma de afsluiting. Een echte brandweerman legt de kinderen uit wat de ‘branddriehoek’ is. Hiermee wordt bedoeld dat vuur ontstaat door een combinatie van hitte, brandbare stof en zuurstof. Daarna volgt uitleg over manieren om vuur uit te krijgen, wanneer je een brandblusser moet gebruiken en wanneer water, en wanneer juist niet.

De Welpen worden volop getest door de brandweerman en blijken gelukkig al veel te weten van verstandig omgaan met vuur. Natuurlijk zijn er ook dingen waar zelfs Welpen van opkijken. Met de brandblusser die in de hal van het clubgebouw hangt kun je niet 20 of 10 of 5 minuten lekker door blussen. Nee, de brandweercommandant is daar vanuit de zaal heel beslist over: binnen 30 seconden is de blusser leeg.

Na de uitleg doen de Welpen een toets, waarvoor iedereen slaagt en als beloning een insigne krijgt om op de groene bloes te naaien. Hoogtepunt is vervolgens dat de kinderen in en om de brandweerauto mogen spelen en “overal aan mogen zitten”. Over een paar weken komen de brandweermannen nog een keer langs bij De Havik om buiten een demonstratie te geven hoe vuur te blussen. Dan gaan ook de andere speltakken meedoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *