Brandwondencentrum Martini Ziekenhuis als eerste in Nederland Europees geverifieerd

sport-4 mijl-persconferentie-12Het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis is vandaag als eerste van de drie Nederlandse Brandwondencentra Europees geverifieerd door de European Burns Association (EBA). Met deze verificatie is onafhankelijk vastgesteld dat de brandwondenzorg in het Martini Ziekenhuis voldoet aan de Europese kwaliteitsstandaard. In Europa zijn nu in totaal vijf brandwondencentra geverifieerd. Het is een belangrijke stap in het internationaal organiseren en waarborgen van de opvang van slachtoffers bij rampen.

Het behandelen van brandwonden vraagt om hele specifieke faciliteiten, strikte hygiëneregels en specialistische zorg van een team van professionals. De zorg voor een patiënt met brandwonden vraagt specifieke kennis. De benodigde brandwondenzorg is afhankelijk van de ernst van de brandwonden: in alle gevallen moet kwaliteit van de zorg zijn gewaarborgd. De verificatie door de EBA geeft aan dat patiënten in deze centra de goede brandwondenzorg ontvangen die zij voorstaat. Bij een eventuele grote ramp met vele brandwondenslachtoffers geeft dat de mogelijkheid patiënten naar deze geverifieerde Europese brandwondencentra over te plaatsen zodat patiënten hoogstaande brandwondenzorg kunnen ontvangen.

Chirurg Gerard Beerthuizen, medisch hoofd van het brandwondencentrum, is trots op het resultaat van het team: ‘Brandwondenzorg is teamsport waarin de patiënt centraal staat’. Het herstel van de patiënt vraagt uiterste inspanningen van de patiënt en het team. Wij leggen de lat hoog als het gaat om kwaliteit van de brandwondenzorg en zijn constant bezig met innoveren. De verificatie op Europees niveau zien we dan ook als een prachtige erkenning voor de jarenlange inzet voor de brandwondenzorg in Nederland.’

European Burns Association

De EBA is in 2015 gestart met het verifiëren van Europese brandwondencentra in navolging van de American Burn Association (ABA) die al langer brandwondencentra in de Verenigde Staten en Canada verifieert. De EBA heeft overzicht over alle brandwondencentra in Europa. De andere twee brandwondencentra in Nederland, het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zullen naar verwachting later dit jaar worden geverifieerd.

Over Brandwondencentrum Groningen

Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis is één van de drie brandwondencentra in Nederland. Het verzorgt de acute opvang van patiënten met brandwonden in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland en de grensstreek van Duitsland. Jaarlijks behandelt het brandwondencentrum  ongeveer 700 poliklinische patiënten en worden ongeveer 250 mensen opgenomen. Ruim een kwart daarvan zijn kinderen. Brandwondencentrum Groningen werkt intensief samen met de twee andere brandwondencentra in Rotterdam (Maasstad Ziekenhuis) en Beverwijk (Rode Kruis Ziekenhuis). Samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting streven we er naar de brandwondenzorg voor de patiënt nog verder te optimaliseren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *