Broerplein voorzien van camera’s en schijnwerper na pro-Palestijnse acties

Vandaag, woensdag 8 mei, zijn op het Broerplein in het centrum van Groningen  camera’s en schijnwerpers geplaatst, als gevolg van de pro-Palestijnse acties van de afgelopen maanden.

Voor het Academiegebouw en de UB staan nu vier masten met elk drie camera’s en een aantal schijnwerpers die het hele Broerplein kunnen verlichten. De camera’s zijn gericht op het Academiegebouw, de UB en de open ruimte daartussen.

Daarnaast neemt de universiteit ‘onzichtbare maatregelen’. Het initiatief is van de RUG en de gemeente Groningen heeft ermee ingestemd.

Doelwit

De RUG kondigde vorige maand al aan de beveiliging van het Broerplein op te schroeven nadat het Academiegebouw, het Rölinggebouw en vooral de UB doelwit waren van pro-Palestijnse activisten.

In november, december en april werden gebouwen beklad met pro-Palestijnse en anti-Israëlleuzenleuzen. Ook werden ramen van de UB en het Academiegebouw ingeslagen.

Acties in Amsterdam

Dat de masten nu worden geplaatst staat los van de situatie in met name Amsterdam en Utrecht, waar studenten al enkele dagen actie voeren naar aanleiding van de oorlog in Gaza. ‘Dat is toevallig’, zegt een RUG-woordvoerder. ‘Dit was al in gang gezet.’

Op dit moment hebben pro-Palestijnse demonstranten een van de hoofdgebouwen van de Universiteit van Amsterdam bezet. Ze eisen dat die universiteit de banden met Israël verbreekt en zich uitspreekt over de situatie in Gaza. Ook in Utrecht blijft het onrustig.

Bron: UKRANT Foto: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *