Bussen verbannen uit de binnenstad van Groningen

groningen-centrum-grote markt-bussen-1De gemeente speelt met de gedachte om alle bussen te verbannen uit de binnenstad. De bus verdwijnt niet alleen van de Grote Markt, maar ook uit omliggende straten als de Brugstraat, Gelkingestraat, Munnekeholm en Oosterstraat. Er moet zo ruimte ontstaan voor nieuwe ontwikkelingen in de binnenstad met een fontein, bankjes en meer groen. Asfalt verdwijnt en maakt plaats voor straatklinkers meldt het DvhN vandaag.

,,Er staat niets vast. We willen horen hoe de stad en de Stadjers tegen de binnenstad aankijken. We gaan met hen in gesprek”, zegt wethouder Joost van Keulen (binnenstad). Dat moet komend weekeinde gebeuren tijdens het inspiratiefestival Let’s Gro. ,,Maar als we merken dat er onder de inwoners enthousiasme is over de plannen, dan moeten we vlot verder kunnen” vult Van Keulens collega Paul de Rook (verkeer) aan. ,,We hebben onderzoek gedaan en qua rijtijden maakte het weinig verschil dat de bussen buiten het centrum rijden. Sterker, het gaat voor de bus misschien wel vlotter omdat er minder obstakels zijn, zoals fietsers.”

Wethouder Roeland van der Schaaf (ruimtelijke ordening) meent dat de binnenstad toe is aan een fundamenteel nieuwe blik. ,,In de jaren 70 had je het verkeerscirculatieplan, in de jaren 90 kwamen de gele steentjes. Nu zijn we opnieuw twintig jaar verder en is het verdwijnen van de bus geen doel op zich, maar mogelijk een middel om de binnenstad juist bereikbaar te houden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *