Buurttuin “de Gelderse Es” Selwerd winnaar GroenDichterbij Icoonproject

selwerd

selwerd

Vandaag zijn in Amersfoort twaalf Groen Dichterbij Icoonprojecten 2014 verkozen. De vakjury beoordeelde 33 genomineerden tijdens het Grote Groen Dichterbij Event. De winnaars zijn groene buurtprojecten die met hun kennis en uitstraling een voorbeeld zijn voor anderen. De twaalf winnaars, één per provincie, ontvangen elk de titel Icoonproject 2014, inhoudelijke ondersteuning en een financiële bijdrage van maximaal €20.000. Voor Groningen is de winnaar “de Gelderse Es” uit Selwerd.

Tijdens het Grote Groen Dichterbij Event presenteerden 33 genomineerden hun project op een interactieve markt aan het publiek én aan de vakjury. Deze vakjury sprak tijdens het slotevenement met alle genomineerden en ging daarna in beraad om de uiteindelijke winnaars te kiezen.

De winnende projecten zijn stuk voor stuk mooie voorbeelden voor anderen die ook met groen in de wijk aan de slag willen. “De combinatie van groen en sociaal maakt deze projecten uniek”, aldus David van der Leij van de Nationale Postcode Loterij, die Groen Dichterbij mogelijk maakt. Als grote verrassing ontvingen alle genomineerden een bedrag van maximaal €10.000,- van het Oranje Fonds voor het realiseren van hun initiatieven.

 

Buurttuin “de Gelderse Es” bevindt zich op het grasveld tussen het flatgebouw aan de Esdoornlaan en het flatgebouw aan de Gelderse Roosstraat in de wijk Selwerd, Groningen.

Omschrijf kernachtig jullie groene buurtproject.:

De Gelderse Es is een buurtmoestuin waarin bewoners van de flats in de buurt een eigen stukje grond kunnen bebouwen. De naam refereert naar de aangrenzende straten en naar de Es als traditionele landbouwvorm waarin ‘noaberschap’ centraal staat. In de moestuin liggen 22 tuintjes van elk gemiddeld 12 vierkante meter. Daarnaast zijn er nog gemeenschappelijke gedeeltes waar iedereen gebruik van kan maken: een kruidentuin, een  aardbeientuin, een bloementuin, en een tuintje waar de waterpomp staat. In de gemeenschappelijke tuintjes staan 2 appelbomen en 2 perenbomen. Aan de zuidkant van de Gelderse Es staat een heel aantal fruitstruiken (rode bes, blauwe bes en kruisbes) en ligt een rozentuin. Om de buurttuin heen is nog een groot grasveld waar kinderen voetballen en spelen. Regelmatig komen niet-tuinierders ook even aanwaaien. Een keer per jaar wordt er een oogstfeest voor alle omwonenden georganiseerd, waarbij de tuinierders lekkere hapjes bereiden vanuit hun tuin en er activiteiten zijn voor kinderen (bv schminken, bloempot schilderen). In het voorjaar maken we daarnaast met elkaar de buurt schoon. De tuinierders komen uit alle windhoeken van de wereld: China, Taiwan, Nederland, Suriname, Afghanistan, Marokko, Koerdistan… Zo leert de één waar je peterselie voor kan gebruiken, terwijl een ander Surinaamse pepers leert waarderen. Het onderlinge contact en de relaties die zijn ontstaan vanuit de buurtmoestuin, in een buurt als de onze is uniek. Het deel van de Groninger wijk Selwerd waarin de Gelderse Es ligt bestaat uit sociale huurwoningen, grotendeels 3- en 4-etageflats. (De gemeente heeft Selwerd aangewezen als aandachtswijk, vanwege de problemen die gepaard gaan met lage inkomens,  een hoge doorstroom van bewoners, psychosociale problematiek, diverse culturele achtergronden, etc.). In de Gelderse Es groeit er veel meer dan alleen groen… Voordat de buurttuin er kwam, was er meestal wel wat contact met de mensen uit de eigen portiek, maar verder bijna niet. Nu zijn er vele onderlinge relaties ontstaan. Mensen komen bij elkaar over de vloer, vieren verjaardagen samen, helpen elkaar, horen elkaars verhalen en leren samenwerken. Aan de picknicktafel wordt samen thee gedronken, hapjes gegeten, gebarbecued… Mensen zijn tegelijk in de tuintjes aan het werk en wisselen ervaringen, zaadjes, groenten, gerechten en recepten uit. Goed blijven communiceren met elkaar en soms dingen uitspreken blijft een must. Zo is onze buurtmoestuin een afspiegeling van de wereld in het klein en leren we (soms met vallen en opstaan) met elkaar samenleven, werken en vieren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *