Buxusmot – Verdwijnt de buxus uit de tuinen?

Terug van vakantie zat er een mooie vlinder op één van de planten in de tuin. Even googelen want in het vlinderboek kwam hij niet voor. Een buxusmot te gast en dat was te zien. Een groot deel van de haag was al leeggevreten.

Er wordt aangeraden de buxesstruiken te verwijderen door een andere struik die niet gevoelig is voor vraat, bijvoorbeeld de liguster.

We laten de buxusmotten nog even genieten en als deze is leeggevreten gaat de heg eruit en gaan op zoek naar een passende oplossing.

Oorsprong Buxusmot

De buxusmot (Cydalima perspectalis) komt uit Azië (Japan, Zuid-Korea, China). Vermoedelijk is deze nachtvlinder in 2007 in Duitsland geïntroduceerd via import van Buxus uit Azië. In dat jaar werd hij ook in Nederland gesignaleerd. De eerste jaren was hij alleen in het westelijk rivierengebied aanwezig, maar inmiddels heeft hij zich flink uitgebreid.

‘Invasieve exoot’

De buxusmot is een zogenoemde invasieve exoot. Dit betekent dat de soort van origine niet in ons land voorkomt en hier is gekomen door menselijk toedoen. Het invasieve karakter betekent dat de soort zich hier kan voortplanten, zich in nieuwe leefgebieden kan vestigen en vervolgens ook uitbreiden.

Meer over deze vlinder: klik hier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *