Fototentoonstelling ’Tegen’ 50 jaar demonstreren op en rond het Binnenhof met Gronings tintje

Op 1 september opent ProDemos in Den Haag de fototentoonstelling ‘Tegen! 50 jaar demonstreren op en rond het Binnenhof’. In de tentoonstelling zie je iconische foto’s van demonstraties in Den Haag door de jaren heen, waaronder het werk  “Protest tegen de gaswinning in Groningen op 1 februari 2018” van onze fotograaf Jan Hendrik van der Veen. Van recente protesten van boeren en klimaatjongeren via kruisraketten, abortus en onafhankelijkheid van Suriname tot het behoud van Radio Veronica begin jaren zeventig. De tentoonstelling is vanaf 1 september tot december 2021 gratis bezoeken.

De fototentoonstelling biedt een overzicht van onderwerpen waarvoor burgers de afgelopen 50 jaar de straat op zijn gegaan., gezien door de lens van persfotografen als Bert Verhoeff, Jos van Leeuwen en Roel Rozenburg, maar ook een keur aan jongere fotografen. Met hun hulp selecteerde ProDemos iconische foto’s van demonstraties op en rond het Binnenhof.

Aanzetten tot nadenken

Het zien van al die foto’s maakt de bezoeker bewust van de kracht van het recht op demonstratie, maar zet ook aan tot nadenken. Welke rechten zijn er door deze demonstraties uit het verleden verworven? Voor welke thema’s ‘van toen’ gaan mensen nu nog de straat op? Wat vind ik van die protesten van toen en voor welke onderwerp zou ik nu zelf afreizen naar Den Haag om me aan te sluiten bij een demonstratie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *