Cabaretier Youp van ’t Hek neemt afscheid van zijn geliefde Groningen

Vanmorgen, 11 april, was cabaretier en schrijver Youp van ’t Hek te gast in de Naked Lunch in het Forum. Rense Sinkgraven interviewde de cabaretier over zijn columns en boeken. Youp geeft vier voorstellingen in Groningen.

Youp van ’t Hek zegt met een grote afscheidstournee de theaterwereld voorgoed vaarwel. Nog een keer, nog eenmaal: De Laatste Ronde!.
De cabaretier trekt maar liefst ruim twee jaar(!) uit voor zijn afscheid. Hij wilde in eerste instantie zijn tournee eindigen op zijn 70ste verjaardag in Koninklijk Theater Carré eind februari 2024. Maar hij heeft zijn speellijst verlengd! In zijn tour doet hij vrijwel elk theater aan waar hij de afgelopen decennia heeft opgetreden.

Geboren op 28 februari 1954. Wilde op zijn twaalfde cabaretier worden. Toen hij zeventien was veranderde hij zijn naam Joep in Youp en richtte cabaret Nar op. Daarmee speelde hij geruime tijd in kleine zalen. Vanaf 1984 zijn de theaters vol. Vanaf 1986 speelt hij solo, sinds 1987 is hij columnist bij NRC Handelsblad en in 1989 gaf hij zijn eerste oudejaarsconference.

Inmiddels is hij 27 programma’s en tien oudejaarsconferences verder en wil hij eigenlijk nog maar één ding: cabaretier worden! Hij is ook een begenadigd schrijver die een scherpe pen voert in zijn columns voor de NRC. Steevast in boekvorm uitgegeven bereiken zij hoge oplages.

‘Ik ben verliefd op Groningen en volgens mij is het een beetje wederzijds.’ laat hij weten in het DvhN.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *