Campagne smarthphonegebruik in het verkeer

smartphone-1De provincie Groningen en de stichting TeamAlert gaan Groningse jongeren wijzen op de gevaren van het gebruik van smartphones in het verkeer.

De verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren test met het project FietsAlert of fietsers van 12 tot en met 24 jaar de aandacht bij de weg kunnen houden.

Driekwart van de Nederlandse jongeren gebruikt tijdens het fietsen een smartphone, blijkt uit onderzoek van TeamAlert en AllSecur uit 2014. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid uit 2013 komt naar voren dat deze jongeren meer risico op een ongeval hebben dan hun leeftijdsgenoten die geen mobiele telefoon gebruiken tijdens het fietsen.

In gesprek
De provincie Groningen vindt dat jongeren meer bewust moeten zijn van de gevaren van hun eigen gedrag en daarom gaat TeamAlert hierover met jongeren in gesprek. Het voordeel is dat de medewerkers van TeamAlert van dezelfde leeftijd zijn als de jongeren met wie ze in gesprek gaan. Tijdens het gesprek krijgen de jongeren informatie over de effecten van verschillende vormen van afleiding, zoals smartphones en muziek in het verkeer. Daarbij kunnen jongeren aangeven hoe zij zich zelf gedragen op de fiets. Het  is de bedoeling dat de jongeren dan een belofte doen om hun gedrag te verbeteren. Dit schrijven zij op een bord. Daar wordt vervolgens een foto van gemaakt, die gedeeld wordt op Facebook. De foto is voor de jongeren een stok achter de deur om zich aan hun voornemen te houden.

Actieplan Fiets
De smartphonecampagne is één van de projecten uit het Actieplan Fiets van de provincie Groningen. Met dit plan wil de provincie de verkeersveiligheid van fietsers verbeteren en mensen motiveren vaker de fiets te pakken, want fietsen is gezond en goed voor het milieu.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *