Carbidschieten immaterieel erfgoed | Boek Mut kunn’n Carbidschieten Oudejaarstradities met Groninger bijdrage

Carbidschieten op ouderjaarsdag  is vanaf vandaag immaterieel erfgoed. Vandaag, vrijdag 1 december, zet Unesco in Kampen een handtekening onder een document waarbij deze oude traditie op een beschermde lijst komt.

Uitgevers Waanders uit Zwolle hebben een nieuw boek uitgegeven Mut kunn’n – Carbidschieten en andere oudejaarstradities. Door Johan Ekkel &  Jonn van Zuthem waarin foto’s voorkomen van fotograaf Jan Hendrik van der Veen. De foto’s waren gemaakt in Zevenhuizen van een roterende carbidkanon.

Carbid schieten is een oorverdovend fenomeen dat inmiddels een niet meer weg te denken plattelandstraditie is geworden. Deze traditie vormt met name voor veel inwoners van Noord- en Oost-Nederland een vast onderdeel van de identiteit. Naast tal van rituelen bij geboorte, huwelijk en dood en feesten als carnaval en sinterklaas, is deze bijzondere wijze van oud en nieuwviering voor hen een van de hoogtepunten van het jaar.

De periode rond de jaarwisseling is er altijd een geweest van licht en geluid. De oude Germanen, die nog geen kalender kenden, verdreven al tijdens het midwinterfeest met een hoop kabaal de kwade geesten. Ondanks latere pogingen van de kerkelijke autoriteiten om deze luidruchtige viering in te bedden in de kerkelijke traditie, is de overgang van het oude naar het nieuwe jaar altijd – ook na de Reformatie – een wereldlijk en losbandig feest gebleven.

De ontwikkelingen rond het carbidschieten – in het bijzonder die in de zelfverklaarde carbidhoofdstad Kampen – is in dit boek de rode draad in het grotere verhaal over de viering van oud en nieuw. Niet alleen de luidruchtige en lange tijd gewelddadige oudejaarsnachten in Kampen en omgeving worden erin beschreven, ook het carbidschieten en de andere oudejaarstradities elders passeren de revue.

Bron: Uitgeven Waanders Zwolle Nederlands
144 pagina’s ca.120 illustraties Paperback
ISBN 9789462625136 € 22,95

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *