Commissie imago-schade gaswinning aangesteld

provinciehuis groningen-1Provincie stelt commissie voor imago-schade gaswinning in

De provincie Groningen heeft de Commissie Duurzame Toekomst Noord-Oost Groningen ingesteld. Deze commissie brengt een onafhankelijk advies uit over structurele maatregelen die imago-schade door de gaswinning en het verhoogde risico op zwaardere aardbevingen in Groningen moeten compenseren.

Voorzitter van de Commisse Duurzame Toekomst Noord-Oost Groningen is Wim Meijer. De overige drie leden zijn Pieter van Geel, Ed Nijpels en Hannie te Grotenhuis.

Indirecte schade

De onderzoeken die Minister Kamp van het Ministerie van Economische Zaken momenteel uit laat voeren, gaan vooral over schade en preventie. Wij vinden dat ook voor indirecte schade een voorziening moet worden getroffen voor Noord-Oost Groningen. De maatregelen die de commissie voorstelt, moeten bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energie en de rol die Groningen hierin wil vervullen. Vanwege de besluitvorming van het kabinet over de toekomst van de gaswinning uit het Groningen-veld eind 2013, moet het advies eind oktober klaar zijn.

Overleg

De commissie gaat overleggen met vertegenwoordigers van inwoners, bedrijven, bestuurders en deskundigen op het gebied van energie en duurzaamheid. Gerdi Verbeet, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, zal een aantal overleggen voorzitten. De komende weken werkt de commissie de onderzoeksaanpak verder uit.

Achtergrond

Op 25 januari 2013 heeft de minister van Economische Zaken per brief bekend gemaakt dat in Noordoost Groningen krachtiger aardbevingen kunnen optreden dan tot dat moment werd aangenomen. Voordat het kabinet eind dit jaar een besluit neemt over de toekomst van de gaswinning uit het Groningen-veld, wacht het de uitkomsten van elf nadere onderzoeken af.C

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *