Crematorium Groningen rijksmonument

groningen-begraafplaatsen-crematorium bij avondHet crematorium in Groningen wordt mogelijk een rijksmonument. Het gebouw dat in 1959 en 1960 werd gebouwd naar een ontwerp van architect Ahazverus Wegerif, staat op een lijst met 89 nieuwe rijksmonumenten, die maandag door minister Bussemaker van Cultuur bekend is gemaakt.

 

 

crematorium crematroriumlaan-1Bij de nieuwe rijksmonumenten gaat het om bouwwerken uit de periode 1959 tot 1965. Gemeenten konden zelf bouwwerken aandragen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft uit alle aanmeldingen een selectie gemaakt. Het gaat om een voorlopige lijst. In het najaar maakt de minister een definitieve keuze, al is niet waarschijnlijk dat die er heel anders uit gaat zien.

Het crematorium was al een gemeentelijk monument. De nieuwe status betekent onder meer dat het gemakkelijker wordt om subsidies aan te vragen voor restauraties en dat de onderhoudskosten fiscaal aftrekbaar zijn.

Wegerif, Ahazverus Hendrikus

A.H. Wegerif (1888-1963)

Ahazverus Hendrikus (Henk) Wegerif werd op 13 april 1888 in Apeldoorn geboren als zoon van Gerrit Wegerif (1864-1926) en Elsje Breman. Gerrit Wegerif was de broer van Chris Wegerif, een bekende Apeldoornse meubelmaker en aannemer. Chris en zijn vrouw Agatha Gravestein waren in en buiten Apeldoorn belangrijke kunstenaars. Chris Wegerif was medeoprichter van de kunsthandel Arts and Crafts in Den Haag in 1898, een winkel annex galerie waar moderne kunstnijverheid werd verkocht. Daarnaast was hij ook architect van een aantal villa’s in Apeldoorn en Den Haag. Henks vader Gerrit werkte wel met zijn broer samen. Henk Wegerif werd in belangrijke mate geïnspireerd door zijn oom.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *