Crematorium na-oorlogs erfgoed – de keuze van Miranda Bolhuis

Zes ambassadeurs in Groningen hebben een gebouw geadopteerd uit de periode 1945- en 1970 waar zij hun oog op hebben laten vallen. Na-oorlogs erfgoed, een tijd van optimisme en groei in tegenstelling van de tijden van nu.
Vandaag de keuze van Miranda Bolhuis. Miranda is Volhuis en Volhuis is Miranda. Acteren, regisseren, produceren, organiseren, musiceren; oftewel creëren! lezen we op haar site.
steden nederland, groningen, paddepoel
Miranda koos voor het Crematorium, heb gebouw wat inmiddels rijksmonument is geworden en waar de toegang er naar toe nog steeds een veel besproken onderwerp is.
Het Crematorium heeft Miranda gekozen omdat het gebouw volgens haar een gebouw is waar niemand zijn zijn en als je er bent wel iets anders aan je hoofd hebt dan oog voor schoonheid van het ontwerp. Juist door de functie van het gebouw moet het ‘goed voelen’dat terwijl eigenlijk niemand echt kijkt….. Ook Miranda Bolhuis roept op om op haar  geadopteerde object te stemmen op de site van lichtenruimtegroningen.nl

Het crematorium, een ontwerp van architect Wegerif, ligt ten zuidwesten van begraafplaats ‘de Selwerderhof’. De grond was oorspronkelijk bestemd voor de uitbreiding van de begraafplaats maar werd in 1958 ter beschikking gesteld voor de bouw van een crematorium met eigen ingang.

Het oorspronkelijke karakter van het gebouw is in hoofdzaak gehandhaafd gebleven, maar heeft als gevolg van het groeiende aantal crematies en de modernisering op het gebied van afscheidsbeleving aan de achterzijde vier uitbreidingen ondergaan. Het crematorium is onderdeel van een groter geheel dat oorspronkelijk een hoofdgebouw, een columbarium, een dienstgebouw, een strooiakker en twee dienstwoningen omvatte.

Het hoofdgebouw is ruim opgezet; het fungeerde lange tijd als het enige crematorium voor de gehele regio Noord en er moesten om die reden relatief ruime voorzieningen worden aangelegd. Het gebouw is gelegen aan een vijver met een lange, licht geknikte galerij als blikvanger.

De plattegrond is symmetrisch van opzet; de galerij, fungerend als foyer, verbindt de verschillende ruimten met elkaar en is dominant in het ontwerp. Centraal achter de vleugels van de galerij is de aula geplaatst en daarachter de ovenruimte en schoorsteen.

steden nederland, groningen, zernikeIn het ontwerp is de ruimtelijke ervaring van de bezoeker als uitgangspunt genomen door de nadruk te leggen op architectonische elementen die rust geven en door confronterende elementen, als de schoorsteen en de ovenruimte op de achtergrond te plaatsen. Een bijzonder architectonisch element is de molenwiekindeling van de witte vierkante puien in de galerij. Het ontwerp van de landschappelijke omgeving is ook van de hand van Wegerif.

Bron: Staat in Groningen Zie ook de historie Selwerderhof

Voor meer foto’s van het crematorium verwijzen wij naar de site van collega Geert van Duinen:

http://www.flickr.com/photos/yardenier/sets/72157618592619953/

http://www.flickr.com/photos/yardenier/sets/72157622726196998/

http://www.flickr.com/photos/yardenier/sets/72157623883960754/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *