Deel Hoendiep overgedragen aan gemeente Groningen

groningen-hoendiep-vermissing echtpaar-8Tichelwerkbrug gaat van gemeente naar provincie

 De provincie Groningen draagt een gedeelte van het Hoendiep over aan de gemeente Groningen. Het gaat om het gedeelte vanaf de Diamantlaan in de stad  tot en met de brug bij de Suikerunie in Hoogkerk. De gemeente Groningen wordt beheerder van dit deel en wordt verantwoordelijk voor de bediening van de brug bij Hoogkerk en de brug bij de Suikerunie. Ook twee stroken water in het Noord-Willemskanaal bij de Hoornsedijk in Groningen gaan van de provincie naar de gemeente. Omgekeerd gaat de Tichelwerkbrug over het Aduarderdiep naar de provincie. De provincie wordt ook verantwoordelijk voor de bediening van de brug. Het college van B&W van Groningen is al akkoord met de overdracht. Provinciale Staten en de gemeenteraad van Groningen moeten hier nog een besluit over nemen.

Het gedeelte van het Hoendiep dat de provincie aan de gemeente overdraagt is 2,3 km lang. De stroken water in het Noord-Willemskanaal worden overgedragen aan de gemeente in verband met de woonboten die daar liggen. Het gaat om een strook van 6 meter breed en 650 meter lang.

Hoendiep
De provincie Groningen heeft als beleid dat vaarwegen waar op dit moment of in de toekomst geen goederenvervoer (meer) plaatsvindt, bij voorkeur worden overgedragen aan een gemeente, waterschap of andere partij. Dat is het geval bij het Hoendiep ten oosten van de Suikerbrug (bij de Suikerunie) en de daarover gelegen Hoogkerksterbrug en Suikerbrug. Sinds de overname van de CSM door de Suikerunie en de verplaatsing van alle activiteiten naar Hoogkerk vindt daar geen goederenvervoer meer plaats. Alleen de lokale recreatievaart maakt hier nog beperkt gebruik van. Verder heeft de gemeente Groningen hier een paar jaar geleden ligplaatsen voor woonschepen ingericht. Doordat dit gedeelte van het Hoendiep eigendom van de gemeente wordt, krijgt de gemeente meer mogelijkheden om het aantal ligplaatsen in de toekomst uit te breiden.

Tichelwerkbrug
De Tichelwerkbrug over het Aduarderdiep bij Leegkerk wordt overgedragen van de gemeente Groningen naar de provincie. Dit deel van het Aduarderdiep is een belangrijke toegang voor de beroepsvaart tot Hoogkerk (o.a. Suikerunie). Daarom neemt de provincie de brug over van de gemeente Groningen. Op dit moment bedient de provincie deze brug al op afstand vanuit de centrale post bij de Gaarkeukensluis.

Bron: Provincie Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *