Denemarken Aalborg

Op onze rondreis door Jutland in Denemarken dit jaar, bezochten we de hoofdstad van de regio Noord-Jutland Aalborg. Het is de op drie na grootste stad van Denemarken en telt zo’n 160.000 inwoners. Het is een oude stad welke door de Vikingen werd gesticht. De oude bouwstijlen uit het verleden gaan prima samen met de moderne architectuur. Prachtige parken met fraaie zitelementen om van fraai buiten te kunnen genieten en wat opvalt; geen zwerfvuil. 

Langs het water

Vanuit ons verblijf op camping Aalborg fiets je zo’n drie a vier kilometer langs het water om vervolgens te arriveren in het centrum van Aalborg. Een gezellige fietstocht langs de haven en de foodhal richting centrum. Een foodhal waar je prima kunt eten met allerlei variatie. In deze hal is veel street art te bewonderen, waaronder de beroemde aap van Kay Bojesen. 

Langs de kade een mooi panorama van de bruggen. Er was een groot sport evenement. Een van de onderdelen was het duiken vanaf de Vestrobrug.

Twee prachtige driemasters, schip Denemarken en Alo waren afgemeerd aan de kade.

Na deze bewonderd te hebben vervolgden we onze weg richting de monumentale panden Jens Bangs Stenhus en Jørgen Olufsens Gård waar de de muzikale fontein passeerden waar een aantal keren per dag een muziekvoorstelling is te horen.

Het Aalborghus Slot, het kasteel van Aalborg, is zeker de moeite waard even te bezoeken.

Kildeparken met zingende bomen

De zingende bomen in dit park is een bijzondere beleving. Internationale artiesten die in Aalborg komen optreden planten een boom waar een muziekzuil bij geplaatst wordt zoals van de Back Street Boys en Stevie Wonder. Even op het knopje drukken en de beleving is daar. Er vond deze dag, 24 juni, een herdenking plaats.

Het oude centrum

Via het spoorwegtunneltje op weg naar het oude centrum van Aalborg. Veel leuke straten met vakman huizen zoals het mooie Hjelmerstald. Parallel aan het winkelstraat Bredegade is het opletten om van de schoonheid te kunnen genieten. 

Street art

Street art word inmiddels als kunst erkend. In Aalborg kom je er velen tegen. Er zijn meer dan zestig kunstwerken te bewonderen.

Kortom, een prachtige gezellige stad die het bezoeken zeker waard is.

Alle foto’s van Aalborg; klik hier.  Alle foto’s van Denemarken: klik hier 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *