Denemarken Fur

Fur is een eiland in de Limfjord in het noorden van Jutland. Een klein eiland, slechts 22 km² en er wonen rond de duizend mensen. Er is geen brug naar het eiland dus even met de veerpont vanuit Branden om na een kleine vijf minuten te arriveren op het eiland. Het eiland Fur wordt gekenmerkt door kliffen en heuvelachtige landschappen met een prachtig uitzicht op de Limfjord. Zeker een aanrader om te doen liet Sandra van Bijsterveld van StralendDenemarken ons via Facebook weten, hetgeen wij na ons bezoek konden beamen. 

De kliffen van Fur

Vanaf de parkeerplaats bij Fur Bryghus, waar je heerlijk kunt eten, liepen we richting kust om vervolgens langs de groeve waar een mijntreintje staat, links af te slaan. Na een klein klimmetje bereikten wij de kliffen van Fur: Knudeklinterne.

De knoopklif is een steile klif van pieren aan de noordwestkant van het eiland Fur. Moler is een speciaal soort gesteente dat bestaat uit een paar honderd lagen vulkanische as gescheiden door fossiele afzettingen van algen en klei lezen we op internet. 

Grafheuvels 

Twee grote grafheuvels vinden we bij Bette Jensens Hyw met een mooi uitzicht over het eiland en op de zee. 

Molermanden

Tegenover de grafheuvels staat Molermanden. Een beeld van één van de mannen die vroeger in de groeve werkten. De verschillende lagen in de grond zijn hier goed zichtbaar waaronder lagen vulkanische as. Een zuil aarde is blijven liggen en de rest is weggegraven. Zoals Sandra van Bijsterveld schrijft gaat het om een speciaal soort klei dat alleen in de regio Limfjord te vinden is.

Kliffen Rodstenvej

Naast een toiletgebouwtje namen we de trap naar het strand om te genieten van alle schoonheid om ons heen. Een jonge zeehond viel bijna niet op tussen de stenen. 

Een indrukwekkende dag en het eiland is zeker een must om te zien.

Alle foto’s van Fur; klik hier.  Alle foto’s van Denemarken: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *