Denemarken Blokhus

Behalve een heerlijk breed zandstrand, heeft Blokhus heeft een knus centrum met winkels, cafés en restaurants, waar het vooral in de zomermaanden bruist van de gezelligheid.Blokhus valt onder de gemeente Jammerbugt. De plaats telt 406 inwoners. Het kustdorp heeft een centrumfunctie voor de omgeving. 

Zandsculpturen in Blokhus

Het verhaal achter ’s werelds grootste zandkasteel

Dit unieke kunstwerk staat op de parkeerplaats van Skulpturparken Blokhus en is gratis te bekijken. Het heeft een hoogte van 21,16 meter. De bodemplaat van het zandkasteel heeft een dwarsdoorsnede van 32 meter.

De wereldberoemde zandbeeldhouwers Wilfred Stieger en Edith Wetering uit Nederland en de zandbeeldhouwer Kevin Crawford uit Australië hebben het grote zandkasteel geschilderd, dat in 2021 in het Guinness World Records is opgenomen. Als eerbetoon aan Oekraïne hebben de drie kunstenaars  alleen blauwe en gele kleuren gebruikt om het zandkasteel te versieren.

De bovenkant van de zandsculptuur stelt de vlag van Oekraïne voor met zijn blauwe lucht en gouden korenvelden. Dan zie je 6 pagina’s op het beeld. Elke pagina vertelt een klein verhaal over de cultuur van Oekraïne.

Pagina 1: Duen
De duif met een olijftak is het universele symbool van vrede en vrijheid.

Pagina twee: Het oog en de zonnebloemen
De zonnebloem is de nationale bloem van Oekraïne. Het huilende oog toont het verdriet van de tragedie die zich nu afspeelt. Sinds de invasie is de zonnebloem veranderd in een wereldwijd symbool van verzet, eenheid en hoop.

Pagina drie: Bloemen
De bloemen zijn gebaseerd op typische bloemenpatronen die te vinden zijn in Oekraïens borduurwerk. Plant- en bloemdecoratie symboliseert constante vernieuwing en oneindigheid.

Pagina vier: Golvende lijnen
De golvende lijnen vertegenwoordigen de veerkracht van het Oekraïense volk, waar individuele draden sterker zijn wanneer ze in elkaar geweven zijn.

Pagina vijf: Tarwe
Oekraïne is een van ’s werelds grootste exporteurs van tarwe. De bedreiging van deze voorziening kan wereldwijde gevolgen hebben.

Pagina zes: Geometrische patronen
De geometrische patronen zijn meestal gerelateerd aan de schoonheid van de Oekraïense natuur. De scène toont de vernietiging van dit patroon dat weer samenkomt en het evenwicht en de orde herstelt.

Skulpturparken Blokhus organiseert al jaren het Zandsculpturenfestival van Blokhus. Het thema voor 2022 is ‘van ijstijd tot heden’.

Alle foto’s Blokhus: klik hier  Alle foto’s Denemarken; klik hier 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *