Denemarken Rømø

Voor ons eerste bezoek aan Denemarken verbleven we een aantal dagen op het eiland Romo. Vanaf het vaste land bereik je via een negen kilometer lange dam het eiland. De dam is voorzien van een aantal parkeerplaatsen waar je even kunt genieten van het uitzicht en de mooie luchten. Rømø is het meest zuidelijke eiland van de Deense Waddeneilanden en ligt net ten noorden van het Duitse eiland Sylt.

Toftum Skole

Die oudste en kleinste school van Denemarken ligt in Toftum. Het is in 1784 gebouwd en gebruikt tot 1874. De school maakt deel uit van Kommandørgårdens, een onderdeel van het Deense Nationale Museum. De school met rietendak bestaat uit slechts één schoollokaal en bood plaats aan maximaal veertig leerlingen. 

Juvre

In het dorpje Juvre staan karakteristieke boerderijen met mooie voordeuren. Goed opletten om het de tuinhekken te zien die in 1772 gemaakt zijn van de onderkaken van een walvis.

Fietsen op Rømø

Op het eiland is een Panoramroute aangelegd van 31 kilometer die je langs de mooiste plekjes en over mooie paden en wegen het eiland laat verkennen. Door bossen, waar een ree onze opwachting maakte, duinen en langs stranden. Volop genieten en zeker de moeite waard. 

Met de auto over het strand

Er zijn twee plekken op het eiland om met je auto over het strand te mogen rijden.  Vanuit Lakolk en bij het Sønderstrand. Een bijzondere ervaring op een breed zandstrand waar toeristen zich naast hun auto installeren, mensen vliegeren en vele campers geparkeerd staan. 

De Sint-Clemenskerk

De Sint-Clemenskerk is een kerkgebouw op het Deense eiland Rømø. Het kerkgebouw werd omstreeks 1200 gebouwd en fors vergroot in de 17e en 18e eeuw. Hij is gewijd aan de heilige Clemens, schutspatroon van de zeelieden. In het kerkgebouw hangen meerdere votiefschepen. (Bron: Wikipedia)

Een heerlijk eiland waar je wandelend en fietsend volop geniet van de natuur.

Alle foto’s van Romo; klik hier.  Alle foto’s van Denemarken: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *