Deventer | Hanzestad aan de IJssel

Deventer in de Nederlandse provincie Overijssel is een stad aan de rivier de IJssel. Een levendige stad met een monumentale sfeer. Alle reden om eens een kijkje te nemen. Tijdens onze fietstocht met het pondje over om één van de oudste steden van Nederland te bewonderen. De stad waar jaarlijks het Dickens festival plaatsvindt.

De binnenstad en het oude stratenpatroon is ontstaan tijdens de Middeleeuwen. Kooplieden uit heel Europa kwamen hier om deel te nemen aan de jaarmarkten op stadsplein de Brink. Inmiddels zijn honderden monumenten gerestaureerd. Deventer is een bezienswaardige stad met een monumentaal centrum. Het middelpunt van de binnenstad wordt gevormd door de Brink, een langgerekt marktplein omzoomd door bomen en terrassen.

Alle foto’s: klik hier

Het herbergt diverse monumentale panden en objecten. Een blikvanger op het plein is de Waag, een laat-gotisch waaggebouw uit 1528 waar nu Museum De Waag is gehuisvest, het voormalige Historisch Museum Deventer.

Midden op het plein staat de Wilhelminafontein, die in 1898 bij een Deventer ijzergieterij gemaakt is. Ze werd geplaatst ter ere van de inhuldiging van koningin Wilhelmina én de aanleg van de stadswaterleiding. Voor het Penninckshuis, de toegang tot de achter de monumentale panden verborgen doopsgezinde kerk bevindt zich een standbeeld van Albert Schweitzer; de bekende tropenarts en zendeling heeft tijdens zijn leven meermalen het orgel van de Lebuïnuskerk bespeeld. Aan het plein bevinden zich verder veel horecagelegenheden.

Kortom, Deventer is een stad die je verrast met vele eigenzinnige winkels en een stadscentrum met ruim 500 monumenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *