Lichtmasten Groninger sportvelden onveilig

Uit een steekproef bij 79 lichtmasten op de gemeentelijke sportparken blijkt dat bij 55 daarvan de veiligheid in het geding is. In afwachting van een onderzoek naar alle 464 lichtmasten mogen verenigingen en huurders uit voorzorg bij windkracht 6 en bij onweer de sportvelden niet gebruiken.
Zodra de situatie op elk sportpark in kaart is gebracht, zal de gemeente de verenigingen informeren of de masten rondom hun sportpark op korte termijn vervangen moeten worden of dat de situatie veilig is. De resultaten van dit onderzoek worden begin oktober verwacht.

Afgelopen zomer werd bij een veld bij sportpark Coendersborg zichtbaar meer beweging van de lichtmasten geconstateerd. De betreffende lichtmasten zijn geïnspecteerd en direct vervangen. Daarbij werd duidelijk dat de lichtmasten aan de onderzijde gecorrodeerd waren en lasnaden deels gescheurd zijn.

Wethouder sport Inge Jongman: ‘Sporters en hun supporters moeten veilig zijn op onze sportvelden. Daarom onderzoeken we op dit moment alle lichtmasten. We vragen aan verenigingen en huurders om tot die tijd de velden bij windkracht 6 of meer, of bij onweer niet te gebruiken. De veiligheid van onze sporters en supporters staat voorop.’

De lichtmasten bij de gemeentelijke sportparken zijn bij de aanleg van de sportparken veelal geplaatst. De zorgelijke constatering bij Coendersborg was aanleiding om ook de lichtmasten op een groot aantal andere sportparken te inspecteren. Uitkomst was dat er bij 55 lichtmasten geen veiligheidscertificaat voor een jaar kan worden afgegeven. Hier is het advies om deze lichtmasten te vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *