Directe maatregelen tegen overlast in A-kwartier

a-kwartier 3Er komen per onmiddellijke ingang weer camera’s in het A-kwartier om de veiligheid te vergroten en overlast tegen te gaan. Dat heeft burgemeester Peter den Oudsten woensdag 21 januari gezegd tijdens een actualiteitendebat over de veiligheidssituatie in deze binnenstadsbuurt.

Ook komt er een samenscholingsverbod voor groepjes van meer dan drie personen. “Er houden zich daar mensen met elkaar op om de verkeerde dingen te doen”, aldus Den Oudsten. “Je moet ze het moeilijk maken.” Volgens de burgemeester mogen er volgens de Politiewet nu weer politiecamera’s in het A-kwartier. “Daar is voldoende aanleiding voor.” De politiecamera’s blijven drie maanden.

Fouilleren
De Oudsten gaat de gemeenteraad om toestemming vragen om ook na deze drie maanden tot 1 januari 2016 cameratoezicht in het gebied te kunnen blijven houden. Ook vraagt hij de raad om toestemming om het A-kwartier opnieuw aan te wijzen tot veiligheidsrisicogebied zodat de politie daar preventief kan fouilleren. Deze maatregelen komen in de raadsvergadering van 18 februari aan de orde.

Drugshonden
Andere maatregelen om de overlast in het A-kwartier tegen te gaan zijn intensivering van de handhaving en inzet van drugshonden. “We verscherpen de surveillance van politie en Stadstoezicht en gaan sneller gebiedsverboden opleggen. Is dat voldoende? Ik weet het niet. Maar het is het beste wat we hebben.”

Geweldsincidenten
Een aantal partijen had om het spoeddebat gevraagd naar aanleiding van geweldsincidenten en gevoelens van onveiligheid bij de bewoners in de buurt. “We moeten niet de schouders ophalen en zeggen: ‘Dit hoort bij de stad’”, aldus CDA-fractievoorzitter Anne Kuik. “De gemeente moet staan voor de veiligheid, ook in deze wijk.” Den Oudsten: “We staan nu voor een probleem in een deel van de stad en dat moeten we oplossen.” Hij gaf aan dat er een relatie is tussen het aantal incidenten en de aanwezigheid van camera’s in het A-kwartier. “Toen er cameratoezicht was, nam het aantal incidenten af. Nu ze weg zijn, neemt het weer toe.”

Hortusbuurt
Volgens de burgemeester is er bij cameratoezicht wel sprake van “een waterbedeffect”. “Alles wat we aan criminele activiteit en overlast indammen zal ergens anders weer opkomen. Maar dat is geen reden om niet in te grijpen.” Hij vindt de Hortusbuurt “het meest kwetsbaar”.  “Cameratoezicht is een onmiskenbaar instrument, maar wel samen met andere maatregelen.” Den Oudsten zei in nauw contact met het A-kwartier en de Hortusbuurt te bekijken wat de effecten van de maatregelen zijn.

Prostitutie
De burgemeester meldde ook dat hij per onmiddellijke ingang negen vergunningen voor prostitutiebedrijven in het gebied heeft ingetrokken. “Ik heb op basis van de huidige situatie maatregelen getroffen.” De gemeente wil de prostitutie in het gebied na 1 januari 2016 weren. Den Oudsten zei meer vergunningen van prostitutiebedrijven en ook horecabedrijven in het A-kwartier tegen het licht te willen houden. De burgemeester kondigde verder aan in de loop van het jaar met de gemeenteraad in gesprek te willen over de toekomst van het A-kwartier.

Foto: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *