Dit waren nog eens acties in Paddepoel – Zorgen om de zorg

Dagelijks komen de nieuwsberichten voorbij als het gaat om de verslechtering van de zorg en wat inmiddels al heeft geleid tot ziekenhuizen die failliet gaan en instellingen die schreeuwen om personeel. In 1993 kreeg de toenmalig minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, PvdA-er Hedy d’Ancona, het verwijt dat ze de “oude Drees niet heeft gekend.” Deelnemers aan de protestbijeenkomst “Handen af van het Verzorgingshuis” in Utrecht verweten haar dat het mooie wat was opgebouwd werd afgebroken.  In de Groninger wijk Paddepoel werd de actie ondersteund door zo’n vijfenzeventig ouderen uit het verzorgingsthuis Bernlef. Zij blokkeerden de kruising Eikenlaan/Zonnelaan. Het Dagblad van het Noorden meldde dat de politie, die van tevoren was ingelicht, kort voor de actie al enkele straten had afgezet. Dit tot teleurstelling van de ouderen, die daarop tegen de afspraak in beide banen van de Eikenlaan blokkeerden. Op een klein incident na — een boze automobilist eiste op luide toon doorgang omdat hij naar het crematorium moest — verliep de blokkade zonder problemen.
Organistor W. Akkerman (85) was tevreden met de actie. “Er wordt al zoveel gepraat, er moet iets gebeuren. Alleen jammer dat de politie het verkeer omleidt.”

Ook directeur J. Scheffer van het tehuis zei dat het niet bij deze actie zou blijven. “We zullen de komende maanden meer acties gaan voeren.” Veel actievoerders maakten duidelijk de toekomst zorgelijk in te zien. Vooral minister D’Ancona van WVC moest het ontgelden. “Die ministers beginnen altijd bij de arbeiders als er bezuinigd moet worden. Zelf zorgen ze wel dat ze niks te kort komen,” vond R. Knoop (82). “Maar d’r kan niets meer af bij ons, er is nu al te weinig personeel. Die meiden kunnen het haast niet meer aan.” Mevrouw W. Huis-Lanting (81) zegt bang te zijn dat ouderen in de toekomst weer op de familie moeten terugvallen. “Als deze demonstratie niet helpt, moet er meer gebeuren.” Twee personeelsleden van Bernlef, A. Jut en J. Spalburg, zeggen dat de uitspraken van minister D’Ancona nog steeds voor veel onzekerheid zorgen in de tehuizen voor ouderen. “Er leeft angst onder veel mensen. Ze zijn heel ongerust en zijn bang dat ze in de toekomst weg moeten. Veel mensen Weten niet waar ze dan heen moeten en sommigen hebben ook geen familie meer waar ze op terug kunnen vallen.”

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Inmiddels is Bernlef Paddepoel een woonoord voor ouderen en jongeren.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *