Wel of geen hondenshows in Groningen?

De fractie van de Partij voor de Dieren in de Groningse gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester & wethouders over de jaarlijks terugkerende Martinidogshow in het Martiniplaza. Ze vragen of de gemeente als enige aandeelhouder wil aandringen op het niet meer toestaan van de hondenshow in Martiniplaza.

De PvdD ziet meerderere problemen met hondenshows. Zo is de partij van mening dat  dierenwelzijn niet voorop staat bij deze shows, omdat hier enkel rashonden worden toegelaten. Fractiemedewerker Wesley Pechler: “Er zijn veel problemen rondom het fokken van raszuivere honden, met name op het gebied van gezondheid. Door inteelt en selecteren op uiterlijke kenmerken stapelen de genetisch overdraagbare ziektes zich bij rashonden op.  De rashondenwijzer van Dier & Recht onderscheidt 250 erfelijke aandoeningen die met name voorkomen bij rashonden. Ook zijn hondenshows stressvol voor de deelnemende honden vanwege de grote drukte, en omdat ze er geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen.“

De Partij voor de Dieren hoopt dat het Groningse college net als de gemeente Amsterdam wil aansturen op een verbod op hondenshows. Fractievoorzitter Gerjan Kelder: “Hondenshows zijn niet goed voor de dieren en niet meer van deze tijd. Ze zijn alleen maar goed voor de kassa van Martiniplaza. Toen Martiniplaza enkele jaren geleden in geldnood zat hebben wij als partij toegezegd alleen financiële steun te willen verlenen als ze gaan stoppen met hondenshows. Dat is tot op heden nog niet gebeurd en wat ons betreft heeft de laatste hondenshow dit jaar plaatsgevonden!”

Foto’s: Geert van Duinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *