Dodenherdenking Joodse begraafplaats Selwerd

groningen-selwerd-joodse begraafplaats-dodenherdenking 2013-16Bij het oorlogsmonument op de Joodse begraafplaats werden vanmiddag de kransen gelegd voor hen die vermoord zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een dag eerder dan de gebruikelijke 4 mei, dit in verband met de sabbat.  Herdenken is voor hen die slachtoffer geworden zijn tijdens deze verschrikkelijke periode, en daar moet het over gaan.

Herdenken doe je gezamenlijk, jong en oud. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.  De Joodse gemeenschap uit Groningen en het 4 mei Comité legden de kransen waarna de bloemen werden gelegd. (de hele reportage 2012: klik hier)

Na de herdenking een oproep van Harm Sloots. Harm hoopt elk jaar een familielid te mogen ontmoeten. Hij heeft nog een overlijdenskaart van Simon Hartog van Hasselt.

Simon was gewaarschuwd dat hij risico liep. Een paar dagen later waren de Duitsers aan de deur of de man des huizes thuis was. Ja, hij was thuis en werd in de deurpost doodgeschoten door deze Duitsers. Vrijheid niet vanzelfsprekend.  Wie weet meer van deze familie? Mail naar de redactie om Harm in contact te brengen met de familie van Hasselt.
groningen-selwerd-joodse begraafplaats-dodenherdenking 2013-19

Het oorlogsmonument herinnert aan de bijna 3000 uit de stad gedeporteerde en vermoorde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse tekst op het beeld is ontleend aan het Oude Testament en luidt: ‘Bemind en geliefd bij hun leven / Ook door hun dood niet van ons te scheiden’. De reliëfs in het kalksteen verbeelden Bijbelse symbolen – waaronder een slang, een wingerdrank, een zwaard en een bootje. Een joodse ster vormt de top van het monument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *